Ingezonden persbericht

Persbericht, 29 december 2008 2008/59

Zuiderzeemuseum koopt schilderijen Hunter en Hering

Het Zuiderzeemuseum heeft twee bijzondere aankopen gedaan. Bij veilinghuis Dorotheum te Wenen is een schilderij aangekocht van George Sherwood Hunter (1850-1919); Trauer of Kinderbegrafenis. Daarnaast is bij Glerum Auctioneers te Amsterdam Volendammers van Georg Hering (1884-1936) aangeschaft. Beide werken zijn waardevolle aanvullingen op de collectie schilderkunst.

Het rond 1887 vervaardigde schilderij Trauer of Kinderbegrafenis toont een vader die met een kinderlijkkistje onder zijn arm op weg is naar het kerkhof. Het doek is om twee redenen bijzonder. Kinderbegrafenissen zijn zelden op doek vastgelegd. Daarnaast is er inmiddels zeldzame Volendammer kinderklederdracht te zien die zich ook bevindt in de textielcollectie van het Zuiderzeemuseum.

George Sherwood Hunter
George Sherwood Hunter verbleef in 1887 als een van de eerste kunstenaars in het beroemde Volendamse Hotel Spaander. In 1889 portretteerde hij onder andere Aaltje Spaander, de vrouw van hotelier Leendert Spaander. Het Zuiderzeemuseum verwierf dat portret in 2007 via een legaat.

Volendammers
Het werk Volendammers (1916) is een kwalitatieve versterking van de 'klassieke' collectie schilderkunst van het Zuiderzeemuseum. Het verbeeldt de streekdracht in al z'n kleurenpracht. De drie mannen op het schilderij zitten op een typische manier voor Volendammer vissermannen destijds: gehurkt. Zij zaten zo omdat er op hun botters geen zitplaatsen waren.

Georg Hering
De Duitse kunstenaar Georg Hering kwam in 1910 voor het eerst naar Volendam. Ook hij logeerde in Hotel Spaander, alwaar hij verliefd werd op dochter des huizes Pauline Spaander, die hij later ook trouwde. Zijn uitgesproken gevoel voor kleur zien we terug in de wijze waarop hij het Volendammer vissersvolk portretteerde.

---

Noot voor de redactie,