Bos overvleugelt Balkenende in online nieuws

Amsterdam, 29 december 2008- Minister Bos van Financiën stond in 2008 ruim anderhalf maal vaker op de homepage van NU.nl dan premier Balkenende. Berichten over Bos werden ook het meest bekeken: bijna drie miljoen pageviews. Hiermee genereert Bos van het huidige kabinet de meeste views.

Dit blijkt uit onderzoek van Publistat Mediaonderzoek in samenwerking met NU.nl naar de mate waarin lezers op nieuws over politici doorklikken naar het volledige bericht ('clickfactor') en de mate waarin het nieuws reacties van lezers oproept ('reactiefactor').

Vice-premier Bos meest doorgeclickt
Vice-premier Bos is met 2,8 miljoen pageviews op basis van 88 berichten met Bos in de kop de meest bekeken minister. Het gemiddeld aantal clicks per artikel (clickfactor) is 32.000. Minister-president Balkenende volgt op 2,7 miljoen doorclicks op basis van 55 artikelen. Minister Van der Hoeven van Economische Zaken is met 146.000 pageviews het minst doorgeclickt.

Kijken we naar het aantal clicks per artikel (clickfactor) dan staat Balkenende bovenaan met gemiddeld bijna 50.000 pageviews per artikel. Tussen de ministers bestaan grote verschillen. Zo zijn berichten met Balkenende, Vogelaar (WWI) en Rouvoet (Jeugd en Gezin) in de kop vier keer vaker doorgeclickt dan de minst doorgeclickte ministers Verburg (LNV), Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) en Klink (VWS).

Nieuws over Rouvoet roept meeste reacties op
Nieuwsberichten over Rouvoet roepen op NUjij.nl de meeste reacties op per nieuwsbericht (reactiefactor), gemiddeld 224. Balkenende en Verhagen volgen met gemiddelden van 161 en 129 per bericht. Verburg heeft met gemiddeld 10 reacties per bericht de laagste reactiefactor. In totaal scoort premier Balkenende in 2008 veruit de meeste reacties van alle ministers (8.900). Minister Bos staat op een tweede plaats met 5.600 reacties. Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken maakt de top drie compleet met 4.600 reacties. De minst bediscussieerde ministers zijn Verburg, Van der Hoeven en Koenders.

NU.nl is met ongeveer vier miljoen unieke bezoekers per maand (cijfers STIR) de populairste nieuwssite van Nederland. Dagelijks trekt de site zo'n 13 miljoen pageviews.

De voorlopige onderzoeksresultaten zijn beschikbaar op www.publistat.nl. De uitgebreide resultaten, inclusief inhoudelijke analyse van de berichtgeving volgen in februari 2009.

Links: http://www.publistat.nl