Verknal het niet voor de honden

29/12/2008 09:14

Hondenbescherming

Oud en Nieuw betekent champagne en vuurwerk. Feest dus voor veel mensen, maar niet voor honden, die vaak vreselijk bang zijn. En niet zonder reden, omdat vuurwerk levensgevaarlijk is voor honden. Eind vorig jaar overleed een hond aan de gevolgen van vuurwerk.

De Hondenbescherming roept daarom iedereen die vuurwerk gaat afsteken op om rekening te houden met honden. Gooi geen vuurwerk naar honden of andere dieren en gooi geen vuurwerk achteloos op terreinen, zoals tuinen e.d., waar dieren kunnen zitten. Wanneer men op het punt staat om vuurwerk af te steken en men ziet een hond naderen, wacht tot de hond op voldoende afstand is. Honden zijn vaak ontzettend bang voor harde knallen, waardoor ze getraumatiseerd kunnen raken of uit paniek weg kunnen vluchten. Iedereen die gehoor geeft aan deze oproep willen we bij deze namens alle honden hartelijk danken!

Rond de jaarwisseling zal er een hoop geknal zijn. Om de hondenbezitter en zijn hond enigszins op weg te helpen om deze knallende avond door te komen, volgen hieronder onze tips:

Laat uw hond op oudejaarsavond niet te laat uit;

Doe uw hond een halsband om met uw telefoonnummer mocht de hond wegvluchten;

Houd uw hond aangelijnd, zodat de hond niet uit paniek weg kan vluchten bij het horen van en harde knal;

Ontloop groepjes mensen, die mogelijk vuurwerk bij zich kunnen hebben;

Houd uw hond binnen en sluit ramen en gordijnen en zorg voor wat andere bekende geluiden door de radio en tv aan te zetten;

Laat honden die nog niet bang zijn niet samen met andere honden die bang zijn of bij mensen die zelf angst hebben voor vuurwerk. Honden die niet angstig waren, kunnen hierdoor juist bang worden, dit heet overnamegedrag;

Laat uw hond niet alleen, dat kan tot zeer traumatische ervaringen leiden. Blijf vooral zelf thuis en blijf rustig. De hond heeft zodoende het meeste steun aan u.

We hopen dat met onze oproep en onze tips de hondenbezitters en de honden de jaarwisseling goed doorkomen en wensen alle honden en hun baasjes een gezond 2009 toe!





http://www.hondenbescherming.nl