Fortis Bank

Persbericht
Amsterdam, 29 december 2008

Fortis Bank Nederland draagt aandelen in houdstervennootschap ABN AMRO over aan Nederlandse Staat

Op 24 december 2008 is de overeenkomst tussen de Nederlandse Staat en Fortis Bank Nederland getekend waardoor de Nederlandse Staat in het directe bezit is gekomen van aandelen in RFS Holdings B.V., de vennootschap die alle aandelen houdt in ABN AMRO. Het betreft aandelen die tot nu toe werden gehouden door Fortis Bank Nederland (Holding) N.V. (FBNH). Op 24 december 2008 zijn deze aandelen formeel aan de Staat overgedragen.

Het overgedragen belang in RFS Holdings is gewaardeerd op EUR 6,5 miljard. Tegenover dit bedrag staat een verrekening met schulden die eerder door de Nederlandse Staat zijn overgenomen van Fortis Bank SA/NV, de voormalige moedermaatschappij van FBNH.

Zowel Fortis Bank Nederland als de Staat waren van mening dat de getrapte zeggenschap van de Staat over ABN AMRO ongewenst was. Formeel had de Staat alleen via FBNH invloed op RFS Holdings en daarmee indirect op ABN AMRO. Tegelijkertijd werd van de Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen van FBNH verwacht dat zij verantwoordelijkheid namen voor beslissingen over de toekomst van ABN AMRO. Daarnaast had FBNH het aandelenbelang (gewaardeerd tegen de aankoopprijs van EUR 24 miljard) ten laste van zijn kapitaal geboekt, in overeenstemming met de regels van de toezichthouder, De Nederlandsche Bank (DNB).

De nu verrichte overdracht biedt een oplossing voor de hierboven geschetste governance problematiek en zal een positief effect hebben op de solvabiliteit van FBNH. Beide partijen beschouwen deze oplossing als een positieve ontwikkeling, mede met het oog op de toekomstige integratie van ABN AMRO en Fortis Bank Nederland.

Fortis Bank Nederland (HOLDING) N.V. is een in Nederland gevestigde holdingmaatschappij van verschillende bedrijfsonderdelen die zich bezighouden met bancaire en financiële dienstverlening in binnen- en buitenland. De holding is actief in meer dan 20 landen.

Fortis Bank Nederland biedt particuliere, zakelijke en institutionele klanten een uitgebreid pakket producten en diensten. Het brede dienstenassortiment varieert van consumentenfinanciering en creditcards tot factoring- en trustdiensten, bedrijfs-, energie-, goederen- en scheepsfinanciering, transactiebankieren en dienstverlening op het gebied van clearing, bewaarneming en fondsadministratie, investment banking en financiële markten.

Perscontact:
Utrecht : +31 (0)30 226 32 19