Artis

Amsterdam, 29 december 2008

Persbericht

Maleise tapir geboren in Artis

In Artis is op 27 december een Maleise tapir geboren. Het is een mannetje. Moeder en zoon maken het goed. De Maleise tapir is een bedreigde diersoort die voorkomt in de tropische regenwouden van Zuidoost Azië. De Maleise tapir is te herkennen aan de typische zwart-witte tekening. Een ander opvallend kenmerk van de tapir is de korte slurf die op die van een miereneter lijkt. De Maleise tapir houdt van water en leeft in de buurt van beekjes en rivieren. Grootschalige vernietiging van zijn leefgebied en overbejaging vormen echter een bedreiging voor zijn voortbestaan. Artis neemt deel aan het Europese fokprogramma om te voorkomen dat de Maleise tapir uitsterft.

De draagtijd van de Maleise tapir is ruim 13 maanden. Ze krijgen één jong per keer, dat ongeveer 10 maanden bij de moeder blijft. Het jong ziet er de eerste zes maanden van zijn leven heel anders uit dan de ouders. De ouders zijn namelijk zwart met een wit middenlijf, terwijl het jong bruin is met witte strepen en stippen ter camouflage.

Het is het tweede jong van moeder Aya en vader Dick. Moeder en jong zullen voorlopig vooral binnen blijven vanwege de kou en om hen rust te gunnen. In het gorillahuis kunnen bezoekers via een monitor een kijkje in de kraamkamer nemen. Op www.artis.nl worden filmopnames vertoond, waaronder de geboorte zelf.

Beschuit met muisjes

Artis is blij met de geboorte van de tapir en wil dit graag vieren met haar leden en bezoekers. Op vrijdag 2 januari ontvangt elke bezoeker daarom beschuit met muisjes.

Namenwedstrijd

Onze nieuwe tapir heeft nog geen naam. Hier hebben we hulp bij nodig!

De voorkeur gaat uit naar een Maleise naam. Degene die de winnende naam instuurt maakt o.a. kans op een Artis de Partis-pakket en een VIP-rondleiding achter de schermen. De verschillende naamsuggesties kunnen kenbaar gemaakt via babytapir@artis.nl.

Een foto van moeder en jong is te downloaden via www.artis.nl/persfoto.
Video-opnames van moeder en jong en van de geboorte zelf zijn te downloaden via www.artis.nl/persvideo.
Vanwege de kou zullen moeder en jong waarschijnlijk binnen blijven en niet zichtbaar zijn voor het publiek.
Voor meer informatie over dit persbericht of voor beeldmateriaal, kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie & Marketing van Artis. Telefoon: 020 52 33 538/427 of e-mail: communicatie@artis.nl.