Overzicht nieuwe wet- en regelgeving LNV per 1 januari 2009

Op 1 januari worden verschillende nieuwe wetten en regels op het domein van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) van kracht. In dit bericht een overzicht van de belangrijkste wijzigingen.

In oktober 2008 heeft minister Gerda Verburg van LNV besloten dat nieuwe regels in principe op twee data per jaar in werking kunnen treden: op 1 januari en op 1 juli. Minister Verburg van LNV wil met de nieuwe werkwijze burgers, bedrijven en instellingen meer zekerheid en duidelijkheid bieden en tegelijkertijd de efficiëntie binnen de overheid zelf vergroten.

Beleidsregels dierentransport

De regeling tot bescherming van dieren tijdens het vervoer wordt aangepast: er komen dwangsommen op overtredingen. Aanleiding voor de vaststelling van deze beleidsregels zijn de rapporten over de handhaving door de VWA door Hoekstra en Vanthemsche. Het uitgangspunt bij de bestuurlijke handhaving in deze beleidsregels is het inzetten van een dwangsom. Wanneer het gebruik van een dwangsom niet effectief blijkt, wordt de vergunning van een vervoerder geschorst of ingetrokken. De dwangsom wordt niet ingezet bij overtredingen begaan door chauffeurs en verzorgers. Als zij meerdere overtredingen of ernstige overtredingen begaan, kan het getuigschrift van vakbekwaamheid worden ingetrokken. (zie ook LNV-persbericht: 'Bestuurlijke boetes ter voorkoming van dierenkwelling' van 15 augustus 2008 en de website van de VWA)

Intrekken RAD (regeling agressieve dieren)

De RAD wordt op 1 januari 2009 ingetrokken. In 1993 kwam deze regeling tot stand naar aanleiding van diverse ernstige bijtincidenten door, en agressief gedrag van honden van vooral het type pitbull. Maar met de RAD is het aantal pitbulls niet afgenomen en er bleven bijtincidenten voorkomen. Mede op basis van overleg met de VNG, het OM en de minister van Justitie blijkt dat bestaande regelgeving toereikend is voor maatwerk bij het optreden bij agressie met en door honden. (zie ook persbericht: 'Bestaande regels voldoende voor aanpak agressieve honden' van 12 december 2008)

Interventieregelingen samengevoegd en vereenvoudigd

Door de Europese Unie worden regels gesteld over interventie op de markt. Dit zijn onder andere de regeling voor openbare opslag of particuliere opslag (tijdelijk een product uit de markt nemen om ervoor te zorgen dat de prijs op peil blijft) en bijzondere afzetmaatregelen (waaronder veranderen van producten zodat ze niet meer geschikt zijn voor menselijke consumptie). Om de regelingen te vereenvoudigen, oude niet meer gebruikte regelingen op te heffen en de uitvoering soepeler te laten verlopen is er nu één nationale regeling gemaakt. (in werking getreden op 20 december 2008)

Regeling gebruik uitheemse en plaatselijk niet-voorkomende soorten in de aquacultuur

Deze regeling verbiedt het verplaatsen van uitheemse en plaatselijk niet voorkomende soorten in de aquacultuur zonder vergunning van de minister. Het gaat dan bijvoorbeeld om vissoorten die in Nederland niet voorkomen maar, bij uitzetting in het wild, wel een bedreiging zouden kunnen vormen voor de Nederlandse biodiversiteit. Het ministerie houdt een register bij van alle verplaatsingen. Daarnaast houdt het ministerie toezicht op de gevolgen van het gebruik van deze soorten in de aquacultuur. De minister geeft met deze regeling uitvoering aan Europese regelgeving.

Strafbaarstelling overtreding bepalingen verordening (EG) 1523/2007

Op grond van verordening 1523/2007 is het binnen de Europese Unie verboden om te handelen in katten- en hondenbont of in producten die dit bont bevatten. Vanaf 1 januari 2009 wordt de strafbaarheid wettelijk verankerd in de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren. Dit betekent dat degene die handelt in strijd met het bepaalde in de honden- en kattenbontverordening kan worden gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden, een taakstraf of een geldboete van de vijfde categorie.

Tijdelijke vrijstelling ter bestrijding van ringrot in pootaardappelen

De minister geeft toestemming voor het gebruik van het gewasbestrijdingsmiddel Menno Clean ter bestrijding van ringrot in pootaardappelen. Ringrot is een bacterie die op de lijst van quarantaine organismen van de Europese Unie staat en moet worden bestreden omdat het een bedreiging is van de plantaardige productie. Het gebruik van het middel Menno Clean is niet toegestaan in Nederland. Het is echter mogelijk om, in bijzondere omstandigheden, vrijstelling te verlenen. Vastgesteld is dat bestrijdingsalternatieven voor ringrot ontbreken. Ook zijn de risico's van het voorgenomen gebruik onderzocht op hun effecten op de gezondheid van mens en dier en op het milieu. Na 120 dagen vervalt de vrijstelling.

Uitvoeringsregeling visserij

Met deze regeling worden veertien ministeriële regelingen op het terrein van de kust- en binnenvisserij samengevoegd. Verouderde, inmiddels overbodige regels worden geschrapt. Twee nieuwe vrijstellingen die tot een administratieve lastenverlichting leiden, worden toegevoegd. Dit zijn de afschaffing van de vergunningstelsels voor het commercieel rapen van schelpdieren en het vissen met sleepnetten ten oosten van de Oosterscheldekering. Hierdoor ontstaat een overzichtelijke, toegankelijke en moderne regelgeving, waarop in de toekomst kan worden voortgebouwd.

Wijziging preventieregeling

De preventieregels zijn bedoeld om de verspreiding van dierziekten te voorkomen of te beperken. Vanaf 1 januari gelden er nieuwe voorschriften om de effectiviteit van de regelgeving te vergroten. Zo is de tweede verzamelslag voor slachtgeiten gekoppeld aan een kwaliteitssysteem, waar minimaal tien bedrijven aan mee moeten doen. De tweede verzamelslag voor schapen en het verzamelen van weiderunderen blijft mogelijk zonder kwaliteitssysteem. Daarnaast worden er ook versoepelingen doorgevoerd. Zo komt de zogenoemde 21-dagenregeling te vervallen. Dit is een quarantainemaatregel die voorschrijft dat na het aanvoeren van herkauwers de al aanwezige dieren drie weken niet mogen worden afgevoerd.

Wijziging van de Regeling eisen, administratie en registratie inzake uitoefening visserij

Ter uitvoering van twee verordeningen worden regels gesteld over de elektronische doorgifte van verkoopdocumenten en overnameverklaringen door kopers en visafslagen aan de AID.

Wijziging van de uitvoeringsregeling Meststoffenwet

Gedurende de jaren 2009 en 2010 wordt onderzoek gedaan naar de effecten van de grootschalige productie, afzet en het gebruik van hoogwaardig mineralenconcentraat dat is vervaardigd uit dierlijke meststoffen. De wijze waarop en de voorwaarden waaronder producenten van mineralenconcentraat aan het onderzoek kunnen deelnemen, zijn vastgelegd. Verder zijn regels opgenomen voor het gebruik van mineralenconcentraat boven de gebruiksnormen voor dierlijke meststoffen.

Noot voor redacties (