Huis in de Duinen van alle blaam gezuiverd


ZANDVOORT, 20081229 -- `Huis in de Duinen is definitief van alle blaam gezuiverd. Onze medewerkers zijn volkomen ten onrechte in een kwaad daglicht gesteld, op basis van anonieme beschuldigingen.' Dat zegt directeur Ger Mulder van woon- en zorgcentrum Huis in de Duinen in Zandvoort in een reactie op de antwoorden op Kamervragen van Staatssecretaris van Volksgezondheid Jet Bussemaker. Bussemaker schrijft aan de Kamer (d.d. 22-12-2008) dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) `op geen enkele wijze' onregelmatigheden heeft aangetroffen op de psychogeriatische afdeling De Branding van Huis in de Duinen.

De inspecteurs hebben alle dossiers onderzocht en ook met familieleden van bewoners gesproken. `De familieleden zijn tevreden over de geboden zorg en zijn geschokt door de berichtgeving over Huis in de Duinen', zo heeft de IGZ gerapporteerd aan de staatssecretaris.
Het rapport van een onafhankelijke verpleeghuisarts waarin werd geconstateerd dat er geen onregelmatigheden hebben plaatsgevonden op de afdeling De Branding, is door Bussemaker als bijlage bij de antwoorden naar de Kamer gestuurd. De Staatssecretaris zegt gezien de uitkomsten van de ingestelde onderzoeken en de bevindingen van de IGZ geen reden te zien extra onderzoek te laten verrichten. Ook naar aanleiding van de eerste serie vragen meldde Bussemaker (d.d. 21-11-2008) geen extra onderzoek nodig te vinden.
Directeur Mulder: `Er is nu geen enkele ruimte meer voor twijfel: het sterftecijfer is gemiddeld en van misstanden is geen sprake. Onze medewerkers is het werken de laatste maanden haast onmogelijk gemaakt door de anonieme aantijgingen.'
Begin december hebben het College van B&W van Zandvoort, de Raad van Toezicht van Huis in de Duinen en de Cliëntenraad hun steun uitgesproken voor de medewerkers.





Ingezonden persbericht