Site Specific Art Action Robert Pennekamp in MuHKA


Lonely at the top? interventie bij Juan Perez Agirregoikoa in het MuHKA

ANTWERPEN, 20081229 -- De site specific art action, vond plaats in het MuHKA: Museum Hedendaagse Kunst Antwerpen, op zondag 28 december 2009. In de bestaande installatie van Juan Perez Agirregoikoa werd een interventie toegepast.

Een stripfiguur in de vorm van een burka vrouwtje werd als interventie aan de expositie op de 6 de etage toegevoegd. Op de site van het MuHKA staat te lezen: Deze editie van LONELY AT THE TOP omvat werk van de Baskische kunstenaar Juan Perez Agirregoikoa (1963, woont en werkt in Parijs). Zijn werk reflecteert een realistische, heel moderne en bijtend sarcastische humor, die we terugvinden in de vorm van aquarellen op grote vlaggen en spandoeken. Naar eigen zeggen ontdekte Juan Perez Agirregoikoa dit medium op het moment dat hij als kunstenaar geen plek vond om tentoon te stellen. Demonstraties op geregelde tijdstippen leken hem de beste manier om zichzelf te uiten; gewoon de straat opgaan met een schildersdoek en zeggen wat je te zeggen hebt.
De Site Specific Art Action is een politiek en maatschappijkritisch, het thema, macht, protest en sluit aan op het statement van Juan Perez Agirregoikoa "Welke manieren van verzet hebben we vandaag ter beschikking?" en "Hoe kan een kunstenaar zijn protest uiten binnen een gecontamineerde beeldcultuur?".

Het toeval wil dat ook tijdens deze Site Specific Art Action net als de eerste, op 18 april 2006 , "Looking for..." werk van de tukse kunstenaar Kutlug Ataman, winnaar Turner Prize 2004, op dit moment in het MuHKA te zien is. De expositie betstaat uit verhalen opgetekend van arme turken zonder toekomst, die hun leven veraangenamen door reincarnatieverhalen van wie zij in in een eerder leven waren, waar ze in geloven en waar zij hun levensenergie putten.





Pennekamp