Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

18 december 2008, EMBARGO tot 29 december 2008 20.00 uur

Winnaars Nationale Wetenschapsquiz Junior bekend
Slappe billen op de evenwichtsbalk

Bijna negentig procent van de jongens die hebben meegedaan met de Nationale Wetenschapsquiz Junior weet niet dat je met slappe billen slecht kan bergbeklimmen. Kinderen onder de 8 jaar weten dat zelfs beter dan oudere kinderen. Gelukkig weten de meeste kinderen wel dat het lastig is om rekensommetjes te maken op een evenwichtsbalk omdat allebei de taken heel veel aandacht vragen. Dat blijkt uit de duizenden inzendingen voor de Juniorquiz 2008. NWO organiseert de quiz samen met de VPRO.

Dat je een elektrische schok kunt krijgen wanneer je een kat aait, is natuurlijk wel bekend. Maar dat je daarop het meeste kans hebt op droge winterse dagen, wisten de meeste jongens en meisjes die dit jaar hebben meegedaan ook al. Meisjes wisten dit nog beter dan jongens.

De Nationale Wetenschapsquiz Junior 2008 was moeilijker dan die van 2007. De deelnemers hebben gemiddeld vijf van de tien vragen goed beantwoord. Jongens scoorden iets beter dan meisjes.

Winnaars

Er is één schoolklas die alle vragen goed heeft beantwoord. Dat was groep acht van basisschool Laetare uit Kilder (Gelderland). Zij winnen een schoolreis naar Domburg.

Winnaar van de kranteninzenders is de tienjarige Elvis Sommers uit Amsterdam. Bij hem thuis lezen ze Het Parool. Elvis Sommers maakte als enige nul fouten. Hij mag met zijn familie op ontdekkingsreis naar een pretpark in Europa. Uit de inzenders met één fout werden de twee andere winnaars geloot. De tweede prijs gaat naar Hielke van Breukelen uit Den Burg. Hij is elf jaar oud en houdt van drakologie en karate. Hij mag met zijn familie op ontdekkingsreis naar een pretpark in de Benelux. De derde prijs is voor Charlotte Verweij uit Amsterdam. Charlotte is elf jaar. Zij houdt van wetenschap, lezen en experimenteren. Ze mag op ontdekkingsreis naar een pretpark in Nederland.

De knapste klas van Nederland

NWO en de VPRO waren dit jaar voor de televisie-uitzendingen op zoek naar de knapste klas van Nederland. Tijdens een selectiedag werden vier klassen uitgekozen die kans maken op de eretitel en een ontdekkingsreis. De St. Gerardusschool uit Emmen kwam als winnaar uit de bus.

De finale van de Nationale Wetenschapsquiz Junior wordt uitgezonden op 28 december om 17.45 uur op Nederland 3.

De antwoorden

Hieronder kort de antwoorden. De uitgebreide uitleg staat vanaf 29 december op www.nwo.nl/quiz en www.deknapsteklasvannederland.nl. 1A, 2B, 3B, 4C, 5C, 6C, 7B, 8B, 9A, 10C.


---

Noot voor de redactie,

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek