Verzekeraars treden hard op tegen oud & nieuw-vandalen

30/12/2008 09:58

Verbond Van Verzekeraars

Ook verzekeraars hopen dat de komende jaarwisseling in Nederland feestelijk en zonder personele of materiële schade zal verlopen. Ongelukken, bijvoorbeeld met vuurwerk, zijn helaas niet altijd te vermijden. Maar wanneer schade moedwillig en opzettelijk ontstaat door misbruik van vuurwerk, brandstichting of andere vormen van vandalisme, zullen verzekeraars niet achterover leunen. "Mensen die de jaarwisseling verknallen, krijgen van verzekeraars de rekening gepresenteerd", aldus algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars. Daarbij zullen verzekeraars waar mogelijk gemeenschappelijk optreden om vandaalschade te verhalen.

In aansluiting op de maatregelen die inmiddels door de overheid zijn aangekondigd, willen verzekeraars in voorkomende gevallen zogeheten collectief regres plegen. Dat betekent dat alle schadeclaims die aan een of meerdere daders kunnen worden toegeschreven, door de betreffende verzekeraars in een civiele procedure gemeenschappelijk zullen worden ingediend.

Collectief regres

'Collectief regres' is een bijzondere vorm van samenwerking tussen verzekeraars. In plaats van het individueel verhalen wordt gekeken naar de totale schade die door (een) dader(s) is veroorzaakt. Deze vorm van gemeenschappelijk schadeverhaal wordt al toegepast bij onder andere schade door crimineel gedrag, zoals een serie inbraken. In toenemende mate werken verzekeraars daarbij met politie en Justitie samen zodat deze daders naast het strafrechtelijke traject ook een forse financiële rekening gepresenteerd krijgen. Deze publiekprivate samenwerking wordt op verschillende plekken, onder andere in de politieregio Leiderdorp, al succesvol beproefd. Dit komt tegemoet aan het maatschappelijk belang om veroorzakers van dergelijke schade aan te pakken.

Maatschappelijke onrust

Het is de eerste keer dat verzekeraars collectief regres willen toepassen bij schade door vandalisme. Directe aanleiding daarvoor is de maatschappelijke onrust die vorig jaar ontstond door talloze brandstichtingen in auto's, huizen en scholen. Naar schatting keerden verzekeraars vorig jaar zo'n twintig miljoen euro aan schade uit die direct samenhing met vandalisme tijdens de jaarwisseling. De werkelijke kosten voor de Nederlandse samenleving zijn een veelvoud. De kosten als gevolg van personele schade, extra inzet van politie, brandweer en medisch personeel vallen buiten het zicht van verzekeraars. Bovendien worden burgers soms met forse kosten voor eigen rekening geconfronteerd, bijvoorbeeld omdat een in brand gestoken auto alleen WA- verzekerd is. Door de schade gezamenlijk op daders te verhalen willen verzekeraars vooral een maatschappelijk signaal afgeven: wie de boel vernielt, moet zelf voor de kosten opdraaien. Vandalen worden zo keihard aangepakt.





http://www.verzekeraars.nl