Bont voor Dieren



--- PERSBERICHT ---

Europees verbod op honden- en kattenbont gaat van kracht

Bont voor Dieren voerde actie voor dit verbod

Amsterdam, 30 december 2008 - Morgen wordt in de hele Europese Unie een import- en handelsverbod op honden- en kattenbont van kracht. Bont voor Dieren heeft jaren campagne en lobby gevoerd voor dit verbod. Eurocommissaris Kyprianou toonde zich onder de indruk van de ruim 200.000 handtekeningen en brieven van burgers die opriepen om de handel in honden- en kattenbont te verbieden. Uit eerder onderzoek van Bont voor Dieren bleek dat ook in Nederland hondenbont wordt verkocht: een verbod is daarom op zijn plaats.

Jaarlijks worden zo'n twee miljoen honden en katten op veelal afschuwelijke wijze gedood voor hun vacht. De katten en honden worden in Azië, voornamelijk in China, onder wrede omstandigheden gefokt in overvolle kooien of van straat geplukt. Ze krijgen weinig eten en worden mishandeld. Vervolgens worden ze doodgeslagen, doodgestoken of gewurgd. Het is bovendien geen uitzondering dat ze worden gevild terwijl ze nog in leven zijn.

Uit onderzoek van het AMC uitgevoerd in opdracht van Bont voor Dieren, bleek enkele jaren geleden dat ook in Nederland regelmatig hondenbont wordt verkocht. Van de 93 onderzochte artikelen bleken er minstens vijf van hondenbont te zijn. Het ging onder meer om een vestje en haaraccessoire.

Claudia Linssen, directeur van Bont voor Dieren: 'Als Bont voor Dieren zullen wij uiteraard nauwlettend in de gaten houden of er ook écht geen honden- of kattenbont meer wordt verkocht. Met het blote oog is niet te zien van welke diersoort een bontitem afkomstig is, maar als mensen een 'verdacht' item in de winkel zien waarvan ze vermoeden dat het wel eens de vacht van een hond of kat kan zijn, kunnen ze dat bij Bont voor Dieren melden.'

'Bont voor Dieren roept mensen op om geen énkele bontsoort te kopen aangezien aan elk bont verschrikkelijk dierenleed kleeft.'


----------