Openbaar Ministerie



Vliegende brigades stuiten niet alleen op BOB

De Verkeerspolitie van het Korps landelijke politiediensten is met de `vliegende brigades' niet alleen op BOB-bestuurders gestuit. In de afgelopen 14 dagen zijn ruim 4000 bestuurders onderworpen aan een blaastest. Tegen 32 bestuurders is proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed van alcoholhoudende drank. Van 13 bestuurders is direct het rijbewijs ingenomen. De extra alcoholcontroles gaan door tot en met 5 januari 2009.

In het kader van de campagne "BOB blijft BOB' wil de Verkeerspolitie met deze extra alcoholcontroles een bijdrage leveren aan het terugdringen van het alcoholgebruik in het verkeer rond de feestdagen en de daarbij behorende feestborrels. De alcoholcontroles hebben tot doel om het aantal verkeersslachtoffers te verminderen. Uit onderzoeksgegevens van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat uit 2005 blijkt, dat er door het gebruik van alcohol in het verkeer 115 verkeersdoden zijn te betreuren. Het aantal gewonden als gevolg van een alcoholongeval wordt geschat op 2600. De maatschappelijke kosten hiervan bedroegen in 2003 ongeveer 2 miljard Euro.

De controles worden uitgevoerd op parkeerplaatsen, maar ook onderaan op- en afritten. In het kader `stoppen is blazen' zullen alle bestuurders die worden staande gehouden een blaastest ondergaan. Tijdens deze controles zullen andere aspecten die de verkeersveiligheid ongunstig kunnen beïnvloeden niet uit het oog worden verloren.