Politie Utrecht

Persbericht Binnensticht, 10.30 uur

UTRECHT, 30-12-2008

Twee fietsendieven bekennen honderd fietsendiefstallen

ZEIST - Met de aanhouding van twee fietsendieven op 22 en 23 december heeft de politie honderd fietsendiefstallen opgelost. Het gaat om twee jongens van 14 en 16, beiden afkomstig uit Zeist.

De politie kwam de twee verdachten op het spoor toen zij bij een fietsendiefstal eerder dit jaar werden herkend door een slachtoffer. Na onderzoek door de politie konden de fietsendieven uiteindelijk worden aangehouden. Op het politiebureau op 22 en 23 december bekenden zij gezamenlijk verantwoordelijk te zijn voor ongeveer honderd fietsendiefstallen in Zeist. Zij pleegde de diefstallen vanaf juli tot en met oktober van dit jaar met zogenaamde sleutellopers. Het bleek dat de verdachten de gestolen fietsen veelal ter verkoop aanboden via verschillende sites op internet zoals Marktplaats. De twee verdachten zijn inmiddels voorgeleid aan de Rechter Commissaris. De politie heeft het dossier over het onderzoek overgedragen aan het Openbaar Ministerie.

Blijf alert

Met de aanhouding van de twee verdachten, denkt de politie de hausse aan fietsendiefstallen voor een groot deel te hebben opgelost. In 2008 kreeg de politie relatief veel aangiftes binnen van nieuwe fietsen die waren gestolen in en rond het centrum van Zeist. Ondanks de aanhouding, heeft de politie sterke aanwijzingen dat er nog steeds fietssleutellopers in omloop zijn waarmee dieven eenvoudig bepaalde sloten kunnen openen. Er zijn ringsloten te koop met een extra kabel die in het ringslot bevestigd moet worden. Op deze sloten worden nog al eens blanke sleutels gebruikt. Het is voor fietsendieven dus erg makkelijk om dit slot te saboteren. Wees daarom alert op fietsendiefstal!