Politie Utrecht

Persberichten Lekstroom, 10.30 uur

Utrecht, 30-12-2008

Vuurwerkoverlast

REGIO UTRECHT- Op de 1e verkoopdag van vuurwerk kregen een groot aantal personen een bekeuring omdat ze dit vuurwerk direct al afstaken.

Verkoop vuurwerk

Gisterenochtend kon vanaf verschillende verkooppunten in de Regio Utrecht weer vuurwerk worden gekocht. Het is echter pas toegestaan om vuurwerk af te steken op Oudjaardag vanaf 10.00 uur tot Nieuwjaarsdag 02.00 uur. Het gaat hier uiteraard alleen om legaal vuurwerk. Veel jeugdigen konden het niet laten en staken toch vuurwerk af.

Veel meldingen

Vanaf 10.00 uur begonnen de OKV meldingen (overig knallend vuurwerk) binnen te komen bij de politie.

In totaal kreeg de politie van 10.00 uur tot 00.00 uur, 230 meldingen te verwerken. De piek lag tussen 19.00 uur tot 22.00 uur met meer dan 80 meldingen en/of eigen waarneming van de agenten.

Extra toezicht

De politie zal ook vandaag weer extra toezicht houden op overlast van vuurwerk. Omdat de meeste overlastplegers onder de 18 waren kregen zij een bekeuring welke omgezet kan worden naar een HALT straf. Het gaat hier om meer dan 50 bekeuringen.

Jaarwisseling

De politie doet er alles aan om oud en nieuw feestelijk, veilig en ordelijk te laten verlopen. Dit doet zij door samen te werken met haar partners zoals gemeente en Openbaar Ministerie. Uiteraard heeft de politie verhoogd toezicht op met name de hotspots.

Verdachten die zich schuldig maken aan strafbare feiten waaronder vernieling, vandalisme en brandstichting zullen direct worden aangehouden. Hiervoor heeft de politie ook de hulp van de bewoners nodig. Voor acute zaken kan men hiervoor het alarmnummer 112 bellen, bv bij vernieling van een bushokje of prullenbak al dan niet door vuurwerk. Voor overlast van knallend vuurwerk kan het nummer 0900-8844 worden gebeld. Op piekmomenten kan het erg druk zijn bij de 112 centrale. Hang dan niet op, de beller zal altijd worden geholpen.

Parkeercontrole Mijdrecht

MIJDRECHT De politie heeft maandag 29 december tussen 12.00 uur en 15.00 uur een parkeercontrole gehouden in Mijdrecht.

Onder anderen de Bozenhoven, Croonstadtlaan en De Passage kwamen aan de beurt. De politie was genoodzaakt 32 bekeuringen uit te schrijven, voornamelijk voor het niet plaatsen van een parkeerschijf.

Vuurwerkbom in woning

HARMELEN In Harmelen is maandagavond omstreeks 22.00 uur een vuurwerkbom een woning binnengegooid.

In de kamer waar de vuurwerkbom terecht kwam, lag iemand te slapen. Niemand raakte gewond, maar er is wel wat materiële schade. Een bewoner van het huis, een kraakpand aan de Spruit en Bosch, rende naar buiten, en zag twee jongens wegrennen. Hij is deze gevolgd, en zij verklaarden een groep jongeren te hebben gezien die iets naar binnen gooiden.

De politie zoekt nog naar andere getuigen. Als iemand iets gezien heeft van dit incident, kan men bellen naar de politie van district Rijn & Venen op het nummer 0900 88 44, of anoniem op 0800 7000.

Hollandse avond rustig verlopen

WILNIS Maandagavond vond in Mijdrecht aan de Mijdrechtse Dwarsweg een Hollandse Avond plaats, in een feesttent. Het feest is vrij rustig en in een goede sfeer verlopen. Onder de 3400 bezoekers vonden aan het einde van de avond 3 opstootjes plaats, twee in de tent, en een bij de taxis. De politie verrichtte 3 aanhoudingen en deelde 20 parkeerbonnen uit.

Een 19-jarige feestganger uit Amsterdam bedreigde een beveiligingsmedewerker nadat iemand anders uit de feesttent werd gezet, rond 02.30 uur. De verdachte ontkent de man te hebben bedreigd. De Amsterdammer is met een proces-verbaal en een feestverbod van een maand op zak terug naar huis gekeerd.

De 18-jarige man uit Kamerik had te veel gedronken en luisterde niet naar de beveiliger, die hem naar huis wilde laten gaan om 03.00 uur. Hierop vernielde de man de kleding en communicatieapparatuur van de 26-jarige beveiliger uit Rosmalen. Toen de Kameriker werd aangehouden verzette hij zich, en op het bureau was hij door zijn dronken status niet te verhoren door de politie. Hierop is besloten hem vast te houden, tot hij wel gehoord kon worden. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt, en ook hij kreeg een feestverbod van een maand.