Politie Groningen

Dinsdag 30 december 2008

Provincie Groningen, 30-12-2008

Groningen: lastige klant in cel

De politie heeft maandagavond een 22-jarige inwoner van Musselkanaal van de straat geplukt en ingesloten in een cel. De man was onder invloed van alcohol en wilde een café aan de Oude Kijk int Jatstraat binnen. Dit werd hem door de medewerkers van het café belet. Agenten trachten de man tot rede te brengen en verzochten hem naar huis te gaan. De verdachte weigerde echter en begon vervolgens het passerende verkeer te belemmeren door voor autos te springen. Uiteindelijk werd de man overmeesterd en voor de rest van de nacht ingesloten. Hij krijgt na verhoor een stevige boete mee voor openbare dronkenschap.

Groningen: geen rijbewijs

Op de Goudlaan in Groningen heeft de politie maandagavond een 23-jarige man uit Groningen aangehouden. De man reed in een auto met hoge snelheid over de Diamantlaan en passeerde, met gebruik van zijn alarmlichten, andere voertuigen. Nadat de auto was stilgezet bleek dat de bestuurder niet in bezit was van een rijbewijs. Bovendien moest de man nog een achterstallige boete van 135 euro voldoen. Na betaling van de boete en het in ontvangst nemen van een nieuwe boete werd de man vrijgelaten.

Groningen: met drank op onderuit

Een 22-jarige inwoner van Groningen smakte maandagnacht op de Grote Markt met zijn snorfiets tegen het wegdek. Een en ander gebeurde voor de ogen van enkele surveillerende agenten. De Stadjer hield aan de buiteling nauwelijks letsel over. De vermoedelijke oorzaak van zijn val werd duidelijk na een ademanalyse. De man zat met bijna 1,1 promille alcohol fors over de grens. Zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Groningen: vuurwerkactie heeft succes

De politie heeft maandagmiddag- en avond in Hoogkerk en de wijken aan de westkant van Groningen met succes een actie gehouden tegen het vroegtijdig afsteken van vuurwerk. Niet minder dan 41 personen werden betrapt vanwie het merendeel minderjarig bleek te zijn. Van de overtreders krijgen er 26 een straf opgelegd via het Haltbureau. Tegen 5 personen is proces-verbaal opgemaakt. In de meeste gevallen is het vuurwerk in beslag genomen. Ook in andere delen van de stad en omgeving is en wordt streng gecontroleerd op het afsteken van vuurwerk. In Haren liep maandagmiddag een 18-jarige jongeman tegen een proces-verbaal op. Hij werd betrapt op het afsteken van een mini-vuurpijl, de eerste van dit jaar, aldus zijn verklaring. Een tas met vuurwerk werd in beslag genomen. Bij de bibliotheek in Selwerd werd bij een school met vuurwerk een brievenbus opgeblazen. Een getuige noteerde een kenteken van een auto die na de klap wegreed.

Middelstum: vuurwerkdieven aangehouden

De politie heeft maandagmiddag in het centrum van Middelstum twee 24-jarige mannen uit die plaats aangehouden die kort ervoor in Groningen een doos met ruim 10 kilo vuurwerk hadden gestolen. Het tweetal had bij een winkel aan de Osloweg een leverancier een handje geholpen bij het lossen van een pallet met vuurwerk. Toen er een doos van de pallet viel, had een van de Middelstummers deze naar hun auto geschoven waarna de twee waren weggereden. Agenten spoorden de auto in Middelstum op aan de hand van het kenteken. Het tweetal werd bij een supermarkt gearresteerd. Beiden bekenden hun aandeel.

Leek: opnieuw teveel op

Een 28-jarige automobilist uit Zevenhuizen moet de komende tijd op zoek naar alternatief vervoer. De man werd maandagnacht in Leek door de politie betrapt op rijden onder invloed. Een ademanalyse wees een promillage van 0,6 uit, een tiende promille boven de limiet. Omdat de man al eerder was aangehouden voor het rijden onder invloed, werd zijn rijbewijs ingevorderd. Een 55-jarige automobiliste uit Sappemeer kon maandagnacht haar auto eveneens laten staan. Agenten zagen de vrouw rijden met nagenoeg dichtgevroren ruiten. Bij een alcoholcontrole kwam een promillage van ruim 1,1 tevoorschijn. Tegen de Sappemeerster is proces-verbaal opgemaakt.

Hoogezand: inbraak in winkel

Bij een inbraak in een winkel in Gorecht-Oost is maandagnacht onder meer een computerscherm weggenomen. Ook verdween een kassa. De daders kwamen de zaak in nadat ze met een steen de ruit van de voordeur hadden ingegooid. Getuigen zagen twee jongens op vermoedelijk een snorfiets bij de winkel wegrijden. Een zoektocht van de politie had vooralsnog geen succes.

Stadskanaal: elektrische fietsen weg na kraak

Tot nu toe onbekenden hebben maandagnacht omstreeks half een twee elektrische fietsen gestolen bij een inbraak in een rijwielzaak aan de Poststraat in Stadskanaal. De daders sloegen eerst met stenen een etalageruit aan scherven. Daardoor ontstond ook in de winkel schade aan uitgestalde fietsen. Getuigen zagen twee jongemannen op de fietsen wegrijden in de richting van de Onstwedderweg. De politie is met een onderzoek begonnen.

Scharmer: portemonnee weg na inbraak

Terwijl de bewoners lagen te slapen, werd tegen vier uur maandagnacht ingebroken in hun huis aan de Hoofdweg in Scharmer. De bewoners werden wakker van glasgerinkel. Toen ze gingen kijken, bleek een keukenruit met een steen te zijn ingesmeten. Een portemonnee die in de keuken lag, was weggenomen. De politie stelt een onderzoek in.

Scheemda: auto over vangrail

Een tot nu toe onbekende automobiliste liep maandagavond vermoedelijk rug- en nekletsel op bij een verkeersongeluk op de autosnelweg A7 ter hoogte van Scheemda. De auto van de vrouw was door onbekende oorzaak van de weg geraakt en over een vangrail geslagen. De brandweer knipte het dak van de wagen, zodat het slachtoffer uit de auto kon worden gehaald. Ze werd per ambulance naar een ziekenhuis vervoerd. De verkeerspolitie onderzoekt de toedracht van het ongeluk.

Farmsum: diefstal en vernieling bomen

Op de Rengersweg in Framsum heeft de politie maandagavond drie mannen, 17, 18 en 19 jaar, uit Delfzijl aangehouden. De heren waren bezig om de dennenbomen en struiken bij een leegstaande woning om te zagen en weg te nemen. De mannen hadden de bedoeling deze tijdens de oudejaarsnacht op de brandstapel te laten belanden. De drie konden uiteindelijk, na verhoor en een toegezegde boete, hun weg vervolgen.