Collecteopbrengst KWF Kankerbestrijding toont groei

30/12/2008 11:56

KWF Kankerbestrijding

Opbrengst 2008: 8,450 miljoen euro

Amsterdam, 30 december 2008 - Met maar liefst 120.000 collectanten heeft KWF Kankerbestrijding in 2008 een collecte opbrengst gerealiseerd van 8,450 miljoen euro. De strijd tegen kanker is urgent en de vrijwilligers onderstreepten dat door een stijging te laten zien van 0,25% ten opzichte van 2007, toen er 8,429 miljoen werd opgehaald.

KWF Kankerbestrijding kan niet zonder de inzet van haar vrijwilligers. Sinds de oprichting heeft de achterban van KWF Kankerbestrijding een gestage groei doorgemaakt. KWF Kankerbestrijding telt 1600 actieve afdelingen door heel Nederland, die samen jaarlijks de grootste huis-aan-huis collecte van Nederland op de been brengen. De opbrengsten van de jaarlijkse collecte en overige inkomsten -lokale acties, giften bij bijvoorbeeld huwelijken of begrafenissen- van de 1600 KWF-afdelingen laten ook over de afgelopen 60 jaar een duidelijke groei zien. De totale inkomsten uit de afdelingen bedragen de laatste jaren rond de 10 miljoen euro.

60 jaar KWF Kankerbestrijding

KWF Kankerbestrijding is opgericht in 1949, toen werd ook de eerste collecte georganiseerd. Het Nederlandse publiek gaf in 1948 geld voor een Nationaal Huldeblijk voor het afscheid van Koningin Wilhelmina. Zij wilde dat er een fonds gevormd zou worden voor de kankerbestrijding in Nederland en overzeese gebiedsdelen. In september van dat jaar overhandigde het Uitvoerend Comité een netto bedrag van 945.000 (fl. 2.081.127,51), terwijl toen TBC nog op nummer 1 stond als volksziekte. Over kanker was nauwelijks iets bekend.

In de afgelopen 60 jaar is er veel vooruitgang geboekt in de strijd tegen kanker. Kanker was bij de oprichting van KWF Kankerbestrijding nauwelijks te genezen. Zestig jaar geleden genas gemiddeld 25% van de patiënten. Nu is dat 55%, met grote verschillen afhankelijk van het soort kanker en het stadium bij ontdekking. Dit is het resultaat van wereldwijd onderzoek waaraan de Nederlandse kankerbestrijding een belangrijke bijdrage levert.

Maar we zijn er nog niet. Met een groei van 80.000 kankerpatiënten per jaar, blijft geld voor wetenschappelijk kankeronderzoek essentieel in de strijd tegen kanker. KWF Kankerbestrijding hoopt dan ook om in 2009 wederom de steun van vele vrijwillgers te ontvangen om de stijgende lijn door te zetten voor meer geld voor wetenschappelijk onderzoek, preventie, voorlichting en patiëntenondersteuning.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.kwfkankerbestrijding.nl