Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)


29.12.2008

Invoer Oekraïens koolzaad flink toegenomen in 2008

De invoer van koolzaad uit Oekraïne is in de eerste 9 maanden van 2008 flink toegenomen. Dit blijkt uit het MVO Maandoverzicht Nederlandse handelsgegevens januari t/m oktober 2008.

De totale import van koolzaad in Nederland is verdubbeld tot iets meer dan 1 miljoen ton. De invoer vanuit Oekraïne is bijna verviervoudigd tot meer dan 340.000 ton. Ook de importen vanuit Frankrijk, Duitsland, Roemenië en Australië zijn toegenomen. De prijzen van oliezaden en plantaardige oliën zijn in november 2008 met 30 tot 50% gedaald ten opzichte van de prijzen in het tweede kwartaal van 2008.

In het Maandoverzicht Nederlandse handelsgegevens wordt informatie gegeven over de omvang van de Nederlandse intra- en extrahandel in oliezaden, ruwe en bewerkte plantaardige en dierlijke vetten en oliën en de prijsontwikkeling van de genoemde producten.

De publicatie bevat de volgende tabellen:
* totaaloverzicht per product;

* invoer per product, per land van herkomst;
* uitvoer per product, per land van bestemming;
* per land, per product voor resp. de invoer en uitvoer;
* gemiddelde maandprijzen van de belangrijkste oliehoudende zaden, plantaardige en dierlijke vetten en oliën en schroot.

Het overzicht verschijnt 11 maal per jaar, ongeveer 5 weken na afloop van een maand. Abonnees op het Maandoverzicht Nederlandse In- en Uitvoer krijgen het bestand automatisch toegestuurd en ontvangen een gebruikersnaam en wachtwoord waarmee men toegang heeft tot de bibliotheek met de eerder gepubliceerde edities. Voor een abonnementsaanvraag klik hier.