Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Raakt de kredietcrisis de agrosector?

Nieuwsbericht | 30-12-2008

In de Nederlandse landbouw zullen als gevolg van de financiële crisis nauwelijks bedrijven failliet gaan. In het bijzonder de grondgebonden bedrijven binnen de sector, zoals bijv. akkerbouw, zijn er minder gevoelig voor. De glastuinbouw en de intensieve veehouderij zijn binnen de agrosector gevoeliger voor de financiële crisis.

Het feit dat de agrosector levensmiddelen produceert maakt de bedrijven minder kwetsbaar voor de crisis. Mensen bezuinigen eerder op luxe producten dan op levensmiddelen.
Een en ander blijkt uit het rapport 'Raakt de kredietcrisis de agrosector?', dat het LEI (Wageningen Universiteit en Research Centrum) 22 december 2008 heeft gepubliceerd.

Ondanks deze positieve verwachting kunnen de gevolgen groot zijn. Dit heeft te maken met het onverhoopt 'opeenstapelen' van tegenvallende ontwikkelingen in prijzen en kosten. Zo zijn de prijzen van landbouwproducten erg gevoelig voor veranderingen in vraag en aanbod. Eerder geplande investeringen zouden kunnen worden uitgesteld. Belangrijke exportmarkten voor bepaalde producten en betalingsproblemen bij bepaalde landen zijn eveneens van invloed.

Het LEI geeft aan waar de kredietcrisis en de (mogelijke) recessie in de agrosector problemen kunnen veroorzaken, met andere woorden waar in financieel en economisch opzicht de gevoeligheden en zwakheden liggen. Onder de agrosector wordt, naast de primaire land- en tuinbouw, toeleveringsbedrijven, groot- en detailhandel en industrie, ook de visserij gerekend. De publicatie is opgesteld op verzoek van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en is een overzicht van een aantal rapportages dat de afgelopen maanden over dit onderwerp is gepresenteerd.