FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: kerstoffensief Iran tegen vakbondsleiders

Terwijl wereldwijd de kerstperiode geldt als een tijd van rust en vrede, misbruikt de Iraanse regering deze periode om vakbondsrechten te onderdrukken. In de dagen rond kerst zijn vakbondsmensen in Iran gearresteerd en veroordeeld tot zware gevangenisstraffen of zelfs de dood. "Wat de precieze reden is dat deze mensen gevangengenomen worden, laat Iran ons uiteraard niet weten.

Het is echter inmiddels overduidelijk dat de enige reden om deze mensen gevangen te nemen, te martelen of zelfs te vermoorden hun vakbondsactiviteiten zijn," aldus Henk van der Kolk, voorzitter FNV Bondgenoten.

Van der Kolk: "In Nederland kan iedereen ongestraft lid worden van of werken bij een vakbond, niemand hoeft hier te vrezen voor zijn of haar leven. In Iran geldt dat niet. Mansour Osanloo, Ebrahim Madadi, Farzad Kamanagar en vele anderen; het zijn allemaal mensen die niks meer of minder doen dan onze Nederlandse collega's. Met het grote verschil dat zij hun werk met extreem gevaar voor eigen leven moeten uitvoeren. Helaas is dit in vele landen in de wereld nog steeds het geval."

Internationale vakbonden evenals mensenrechtenorganisaties strijden al lange tijd voor de rechten van Iraanse vakbondsleiders. De regering-Ahmadinejad trekt zich hier intussen weinig van aan. Werknemers worden uitgebuit en onderdrukt. Wanneer zij met hun vakbonden voor hun rechten opkomen wordt hen hardhandig het zwijgen opgelegd. Van der Kolk: "Hier moet nu een einde aan komen. FNV Bondgenoten zal er samen met internationale vakorganisaties alles aan blijven doen om de acties van en voor deze mensen te ondersteunen."

Meer info:


- Mansour Osanloo is voorzitter van de Iraanse vakbond voor buschauffeurs werd in augustus 2007 veroordeeld tot 5 jaar gevangenis wegens zijn vakbondsactiviteiten. Hij wordt gemarteld en vreest voor zijn leven. Op www.fnvbondgenoten.nl/osanloo kunnen mensen een digitale steunbetuiging plaatsen.


- Ebrahim Madadi is vice-voorzitter van de vakbond voor buschaufeurs werd in augustus 2007 veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenis. Hij werd 2 maanden later wegens internationale druk vrijgelaten. Op 28 december werd hij opnieuw gearresteerd nadat hij als vakbondsleider op bezoek ging bij een arbeidsbureau. Hij moet zijn straf alsnog uitzitten en vreest voor zijn leven.


- Farzad Kamanagar, vakbondsactivist bij de Iraanse Onderwijsbond werd op 11 juli tot de dood veroordeeld. Hij wordt gemarteld en is ziek. Medische bijstand wordt hem geweigerd. Hij zit met 7 andere gevangenen in een cel van 6 vierkante meter.