Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


30 dec 2008

Groningen: criminaliteit neemt af, geweld tegen hulpverleners toe

De Groningse korpschef Oscar Dros meldt in de eindejaarsbijeenkomst dat over de gehele linie de criminaliteit in 2008 in de provincie Groningen licht gedaald is. Ook het aantal mishandelingen is dankzij forse investeringen teruggedrongen.

Geweld tegen hulpverleners
Het geweld tegen hulpverleners neemt echter toe. Zo is het aantal aangiftes van geweld tegen politiemensen in twee jaar tijd bijna verdubbeld. Samen met de politie van Rotterdam neemt de Groningse politie het voortouw om met technische hulpmiddelen verdachten op te sporen en te vervolgen. Het ministerie van BZK stelt hiervoor een miljoen euro subsidie beschikbaar.

In het kader van deze pilot worden noodhulpvoertuigen uitgerust met camera's. De meldkamer kan dan meekijken als collega's een melding moeten afhandelen. Daarnaast gaat het Groningse politiekorps als eerste alle noodhulpvoertuigen voorzien van het `automatisch voertuig locatie systeem-retour', ofwel AVLS-retour. Met AVLS-retour zien meldkamer en collega's (vanuit het voertuig op straat) waar een voertuig zich bevindt en hierdoor kunnen zij elkaar ondersteunen.

Aantal woninginbraken toegenomen
De Groningse politie is er in 2008 in geslaagd het aantal fietsendiefstallen en auto-inbraken te laten dalen. Ook is het aantal aangiften van winkeldiefstal gedaald. Het aantal aangiftes van woninginbraken is in 2008 echter met zo'n 30 procent gestegen: zo'n 600 woninginbraken meer dan in 2007. Om het woninginbraakprobleem te tackelen is in het district Groningen/Haren sinds november 2008 een woninginbrakenteam actief.