Voedingcentrum
Ga jij ook oliebollen bakken?
De zelfgebakken oliebol is aan een opmars bezig. Ruim een kwart van de
consumenten is van plan om ze dit jaar zelf te bakken. Terecht. Het is
leuk om te doen en levert lekkere, verse bollen op. âGoede bollenâ bak
je in onverzadigd vet met een temperatuur van 175 °C.
Plantaardige olie of vloeibaar frituurvet bevat voornamelijk
onverzadigd vet. Onverzadigd vet= Oké, Verzadigd vet = Verkeerd (zie
kader). Onverzadigd vet zit vooral in vloeibare vetsoorten, zoals
slaolie, zonnebloemolie of arachideolie.
Gezonde vetten
Vet is een voedingsstof. Het kan daarom geen kwaad om af en toe
gefrituurd voedsel te eten, mits je frituurt in onverzadigd vet met
een temperatuur tussen de 150 en 180 °C. Onverzadigd vet verlaagt het
cholesterolgehalte van het bloed en vermindert de kans op hart- en
vaatziekten. Verzadigd vet (onder meer harde boter) verhoogt het
cholesterolgehalte in het bloed en vergroot de kans op hart en
vaatziekten. Daarom: Onverzadigd vet= Oké, Verzadigd vet = Verkeerd.
De juiste temperatuur
Bij een temperatuur van 175 °C worden de oliebollen mooi bruin aan de
buitenkant, gaar aan de binnenkant en ze nemen niet te veel vet op.
Heb je geen frituurpan of kookthermometer? Gooi dan een stukje brood
in de hete olie. De temperatuur is goed als de olie meteen gaat
borrelen en het brood kleurt. De temperatuur is te laag als het brood
naar de bodem zakt en te hoog als het brood meteen bruin wordt.
Klaar met bakken?
Zeef het vet na gebruik als je het vet nog een keer wilt gebruiken.
Gooi het vet weg als er een sterke oliebollensmaak aan zit, donker of
stroperig is geworden en bij verhitting walmt of schuimt. Zo voorkom
je dat er kankerverwekkende stoffen ontstaan.
Tip vóór het bakken:
Week rozijnen, krenten en andere vruchtjes ruim van te voren in water.
Dan blijven de krentebollen langer mals.