Voedingcentrum


Ga jij ook oliebollen bakken?

De zelfgebakken oliebol is aan een opmars bezig. Ruim een kwart van de consumenten is van plan om ze dit jaar zelf te bakken. Terecht. Het is leuk om te doen en levert lekkere, verse bollen op. âGoede bollenâ bak je in onverzadigd vet met een temperatuur van 175 °C.

Plantaardige olie of vloeibaar frituurvet bevat voornamelijk onverzadigd vet. Onverzadigd vet= Oké, Verzadigd vet = Verkeerd (zie kader). Onverzadigd vet zit vooral in vloeibare vetsoorten, zoals slaolie, zonnebloemolie of arachideolie.

Gezonde vetten
Vet is een voedingsstof. Het kan daarom geen kwaad om af en toe gefrituurd voedsel te eten, mits je frituurt in onverzadigd vet met een temperatuur tussen de 150 en 180 °C. Onverzadigd vet verlaagt het cholesterolgehalte van het bloed en vermindert de kans op hart- en vaatziekten. Verzadigd vet (onder meer harde boter) verhoogt het cholesterolgehalte in het bloed en vergroot de kans op hart en vaatziekten. Daarom: Onverzadigd vet= Oké, Verzadigd vet = Verkeerd.

De juiste temperatuur

Bij een temperatuur van 175 °C worden de oliebollen mooi bruin aan de buitenkant, gaar aan de binnenkant en ze nemen niet te veel vet op. Heb je geen frituurpan of kookthermometer? Gooi dan een stukje brood in de hete olie. De temperatuur is goed als de olie meteen gaat borrelen en het brood kleurt. De temperatuur is te laag als het brood naar de bodem zakt en te hoog als het brood meteen bruin wordt.

Klaar met bakken?

Zeef het vet na gebruik als je het vet nog een keer wilt gebruiken. Gooi het vet weg als er een sterke oliebollensmaak aan zit, donker of stroperig is geworden en bij verhitting walmt of schuimt. Zo voorkom je dat er kankerverwekkende stoffen ontstaan.

Tip vóór het bakken:
Week rozijnen, krenten en andere vruchtjes ruim van te voren in water. Dan blijven de krentebollen langer mals.