Politie Rotterdam Rijnmond

Dinsdag 30 december 2008

* OVERVAL WONING
ROTTERDAM - De recherche van het district Oost is een uitgebreid onderzoek gestart naar een overval op een woning aan de Jacques Dutihlweg. Rond zeven uur kreeg de politie de melding van een inbraak in een woning. Ter plaatse bleek dat een aantal mannen de woning waren binnengedrongen en dat zij twee kinderen van 11 en 15 in hun woning hadden bedreigd met een wapen. Met een nog onbekende buit gingen de daders er vandoor. De aanpak van overvallen heeft voor de politie Rotterdam-Rijnmond de allerhoogste prioriteit. Eind 2007, begin 2008 vond er grote stijging plaats. Om dit te stoppen stellen vele tientallen politiemensen dag en nacht alles in het werk om dit voor elkaar te krijgen. Zowel preventief door gericht en zichtbaar te surveilleren, denk hierbij aan de rondcirkelende helikopter of surveillance tijdens openings- en sluitingstijden en agenten die surveilleren in burgerkleding. Maar ook door onafgebroken recherchewerk om de daders te pakken. De politie arresteerde dit jaar 210 overvallers. Dit betekent niet dat de politie stopt met haar extra activiteiten. Sterker nog, de aanpak van overvallen heeft prioriteit nummer 1. Ervaring uit voorgaande jaren leert dat in de donkere maanden het aantal overvallen toeneemt. Om dit tegen te gaan hebben de politie en gemeente maatregelen genomen en zoeken daarbij de samenwerking met winkeliers als het gaat om voorzorgsmaatregelen zoals bijvoorbeeld slimme camerasystemen en de DNA-spray. Maar ook het tijdig afromen van geld is belangrijk (ofwel het zorgen dat er niet veel geld aanwezig is in winkels). Ook aan onder meer winkelend publiek en bewoners wordt gevraagd om altijd alert te zijn op verdachte omstandigheden. Betaal zoveel mogelijk met de pinpas en zorg ervoor dat zo min mogelijk mensen afweten van de mogelijke aanwezigheid van waardevolle goederen of geldbedragen in uw woning/kluis. De politie gaat verder met de onderzoeken, preventieve acties en ontwikkelt zich hierbij ook op technologisch gebied. Voor (potentiële) overvallers geldt dat zij door de politie, hetzij thuis of na het uitzitten van de gevangenisstraf, gewaarschuwd worden. De politie houdt ze in de gaten en zet alles op alles om verdachten van overvallen aan te houden.


* POLITIE ARRESTEERT INBREKER DANKZIJ HULP GETUIGE

ROTTERDAM - Politiemensen van het district Rotterdam-Centrum hebben maandagmiddag een 51-jarige Rotterdammer aangehouden na een inbraak in een auto op de Westersingel. Rond twaalf uur meldde een getuige de inbraak. Meerdere politie-eenheden stelden een onderzoek in de omgeving in. Ook een getuige zocht in een politiewagen mee. Op de West-Kruiskade werd de verdachte herkend door de getuige. De Rotterdammer is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.


* POLITIE HOUDT WONINGINBREKER AAN
MAASSLUIS - Politiemensen van district Waterweg-Noord hebben op maandag om ongeveer zes uur 's avonds een woninginbreker aangehouden in Maassluis. Zij reden naar aanleiding van een melding naar de woning aan de G.A. Brederolaan. Politiemensen die aan de voorzijde van de woning stonden zagen toen dat een man deze aan de achterzijde verliet. Toen zij daar een onderzoek instelden bleek de inbreker, een 31-jarige man uit Maassluis, zich verschanst te hebben achter een schutting. De man is aangehouden. Na een onderzoek in de woning bleek deze geheel doorzocht te zijn en sommige kasten overhoop te zijn gehaald.


* FIETSENDIEVEN AANGEHOUDEN
ROTTERDAM-WEST / MIDDELLAND - De politie heeft twee verdachten aangehouden die verdacht worden van het stelen van een fiets. Dinsdagochtend rond kwart voor drie kreeg de politie de melding dat er door enkele jongens een fiets zou worden gestolen op de Zwaerdecroonstraat. De gewaarschuwde agenten zagen bij de fietsen twee verdachten die voldeden aan het signalement. Bij een 20-jarige verdachte uit Rotterdam troffen agenten gereedschap aan en een fietsachterlicht in zijn kleding. Bij een andere 20-jarige Rotterdammer vonden agenten een gelzadel in de rugzak en diverse spuitbussen en stiften. Politiemensen plaatsen het zadel terug in de fiets en namen de twee mee naar een politiebureau. In de straat waren diverse tags gespoten. Het tweetal is vastgezet voor nader

* 68 OVERTREDINGEN BIJ SNELHEIDSCONTROLE
ROTTERDAM - De verkeerspolitie heeft maandagmiddag tussen half drie en zes uur een snelheidscontrole gehouden op de Stadionweg ter hoogte van de voetgangersoversteekplaats voor Pathé de Kuip. In totaal werd de snelheid van 1046 auto's gemeten. Hierbij was in 68 gevallen de snelheid te hoog. In één geval was die zelfs 133 kilometer per uur. In alle gevallen wordt proces-verbaal opgemaakt.


* POLITIE ARRESTEERT VERDACHTEN NA SCHIETPARTIJ

ROTTERDAM - Politiemensen van het district Noord hebben dinsdagochtend twee mannen gearresteerd, 26 en 27 uit Rotterdam. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij een schietpartij. Dinsdagochtend rond zes uur kreeg de politie dat op de Vijverhofstraat een schietpartij had plaatsgevonden. Op de plek werden geen gewonden of verdachten aangetroffen. Enige tijd later bleek dat in twee ziekenhuizen in Rotterdam, twee mannen met schotwonden waren binnengekomen. Na onderzoek bleek dat het tweetal mogelijk betrokken is geweest bij de schietpartij eerder die ochtend. Het tweetal is aangehouden en wordt in het ziekenhuis aan hun verwondingen behandeld. De recherche van het district Noord stelt een nader onderzoek in.


* AANHOUDINGEN NA VECHTPARTIJ
SCHIEDAM / WATERWEG-NOORD - De politie heeft twee verdachten aangehouden na een vechtpartij. Maandagavond rond half zeven kreeg de politie melding van een vechtpartij op het Stadserf ter hoogte van de schaatsbaan. Ter plaatse bleek dat een 16-jarige jongen uit Rotterdam was mishandeld. Hij had enkele klappen gehad van jongens die intussen weer weg waren gegaan. Mogelijk had een en ander te maken met een meisje, waarmee het slachtoffer een relatie had. Dit was een bekende van de verdachten. Het politiefietsteam is direct een onderzoek in de omgeving gestart en hield twee jongens staande. Het tweetal, een 15-jarige uit Vlaardingen en een 21-jarige Schiedammer zijn aangehouden en overgebracht naar een politiebureau waar ze werden ingesloten voor nader onderzoek.


* 70 JONGEREN NAAR HALT GESTUURD
ROTTERDAM - Politiemensen van het district Feijenoord-Ridderster hebben maandag op diverse plekken in het district, waaronder Beverwaard, Ridderkerk, IJsselmonde, controles gehouden op het afsteken van vuurwerk. In totaal zijn er maandag 70 minderjarigen naar HALT doorverwezen voor een alternatieve straf.


* JONGENS AANGEHOUDEN NA AFSTEKEN VUURWERK

ROTTERDAM-NOORD / BERKEL EN RODENRIJS - De politie heeft twee jongens aangehouden die verdacht worden van het afsteken van vuurwerk en het thuis opgeslagen hebben van illegaal vuurwerk. Maandagmiddag rond half vier zagen surveillerende politiemensen enkele jongens die vuurwerk afstaken. Bij het zien van de agenten renden ze weg. Enkele tientallen meters verderop hielden de politiemensen een tweetal aan. Zij bekenden strijkers te hebben afstoken. In de woning van de verdachten bleek nog meer illegaal vuurwerk opgeslagen te liggen. Het ging ondermeer om enkele tientallen illegale Belgische crackers, pijlen en vuurbloemen. Dit is door de agenten in beslag genomen ter vernietiging. De twee jongens zijn doorgestuurd naar bureau HALT.


* JONGEN AANGEHOUDEN NA AFSTEKEN VUURWERK

ROTTERDAM-WEST / SPANGEN - De politie heeft een jongen aangehouden nadat hij vuurwerk had afgestoken. Surveillerende politiemensen zagen maandagavond rond half zes dat een jongen een strijker had afgestoken op de Mathenesserdijk. Bij hem, een 14-jarige Rotterdammer, troffen de agenten nog ongeveer 35 strijkers aan. De ouders werden door de politiemensen in kennis gesteld. Ze werden doorverwezen naar bureau HALT.


* CONTROLE VAN ZEEHAVENPOLITIE
ROTTERDAM-RIJNMOND - Maandag 29 december tussen 07.30 uur en 10.30 uur heeft de Zeehavenpolitie met partners een controle uitgevoerd. Deze controle ging uit van het HVT (Havengerelateerd Vreemdelingen Toezicht). Er werd gecontroleerd op illegale migratie en grensoverschrijdende criminaliteit. Op 29 december kwamen 2 schepen aan in de Rotterdamse Haven, afkomstig uit Engeland.

De controle
Het vrachtvervoer richting Scandinavië is gecontroleerd i.v.m. mensensmokkel. Ook is er opgetreden bij het controleren van de vrachtauto's, eventueel in combinatie met een aanhanger, waarbij gelet is op de technische gebreken. Ook de benodigde documenten zijn gecontroleerd. De Douane heeft controles uitgevoerd op het gebied van brandstof, accijns en contraband en er is een alcoholcontrole uitgevoerd.

De resultaten
In totaal zijn 33 vrachtwagens, 1 camper, 2 personenauto's en 3 bedrijfswagens gecontroleerd. Er is 3 keer een procesverbaal uitgeschreven voor het niet kunnen tonen van het rijbewijs en 1 waarschuwing voor hetzelfde feit.


* POLITIE ARRESTEERT VERDACHTE NA AANTREFFEN GROTE HOEVEELHEID

NAMAAKARTIKELEN
ROTTERDAM-TARWEWIJK - Naar aanleiding van een anonieme tip hebben politiemensen van wijkteam Tarwewijk maandagavond een onderzoek ingesteld in een woning aan de Puttershoekstraat. Daar zou een grote hoeveelheid illegaal vuurwerk liggen en de bewoner zou ook sterke drank verkopen. Toen de politiemensen binnen waren zagen zij dat een kamer min of meer was ingericht als winkel. Er lagen grote hoeveelheden namaak merkkleding zoals jeans, truien, schoenen enz. Ook stonden er vele verpakkingen met namaak parfums. In een andere kamer werden 11 dozen met zogenaamde 100.000 klappers en nitraatbommen aangetroffen en in een schuur nog eens een grote hoeveelheid CD's en DVD's. In een slaapkamer werd een groot geldbedrag aangetroffen. Alle goederen zijn in beslag genomen. In totaal gaat het om: 464 kledingstukken, 715 verpakkingen parfum, 55 paar schoenen, 3600 CD's DVD's, vuurwerk en sterke drank. De bewoner een 28-jarige Rotterdammer is aangehouden en tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.


* POLITIE ARRESTEERT MANNEN NA BRANDSTICHTING

MIDDELHARNIS - Politiemensen van het district De Eilanden hebben dinsdagnacht drie mannen gearresteerd voor brandstichting van een kliko op de Anne Franklaan. Rond half vier kreeg de politie de melding van de brandstichting waarop direct een onderzoek werd ingesteld. Een getuige meldde dat er een bus was weggereden. Op de Langeweg zagen de agenten de bus rijden. Deze werd op de Olympiaweg staande gehouden. De drie inzittenden, een 18-jarige man uit Achthuizen, een 20-jarige man uit Oude-Tonge en een 20-jarige man uit Hellevoetsluis, voldeden aan het opgegeven signalement en werden aangehouden. Zij waren in het bezit van vuurwerk, waar ook de brand mogelijk mee gesticht was.


* POLITIE HOUDT PREVENTIEVE ACTIE IN HET KADER VAN AUTOKRAKEN

ROTTERDAM-CENTRUM - Twaalf wijkteammedewerkers van het politiedistrict Rotterdam-Centrum hebben op maandag tussen half tien 's ochtends en vier uur 's middags een preventieve actie gehouden in het Scheepvaartkwartier. De actie was voornamelijk gericht op het zichtbaar achterlaten van waardevolle voorwerpen in geparkeerde auto's. Er zijn vijftig flyers onder ruitenwissers geplaatst omdat dergelijke goederen, zoals laptops, navigatiesystemen, autoradio's en CD-spelers enz zichtbaar in de auto's aanwezig waren. In 24 gevallen zijn de eigenaren van de auto's telefonisch benaderd om de goederen te verwijderen.


* GEWELD TEGEN OVERHEIDSDIENAREN SNEL BESTRAFT

ROTTERDAM-RIJNMOND - In de nacht van 20 op 21 december werd een politiemedewerker door een verdachte mishandeld. De rechter deed 22 december al uitspraak. Na een nachtelijke ruzie hield de politie een vrouw aan. In de politiebus begon ze te huilen. Een agente wilde met de verdachte een gesprek aangaan, maar de vrouw ging door het lint. Ze schopte, sloeg, beet en krabte de politiebeambte en trok aan haar haren. Uiteindelijk lukte het de agente wel om de vrouw onder controle te krijgen.

Succesvol snelrecht
Op het politiebureau is het onderzoek direct voortgezet en zo kon de vrouw al op 22 december naar de snelrechtzitting. De tenlastelegging was nachtrumoer, wederspannigheid en eenvoudige mishandeling van een politieambtenaar in functie. De politierechter legde haar direct een straf op van 80 uur taakstraf, 14 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar, voldoen aan reclasseringsvoorwaarden en het verplicht volgen van een agressie regulatie therapie.

Maandag 29 december 2008

* TWEE CONTAINERS MET VUURWERK IN BESLAG GENOMEN

ROTTERDAM - De politie Rotterdam - Rijnmond heeft in december, in samenwerking met andere overheidsinstanties, 40.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Het vuurwerk was onjuist geclassificeerd en illegaal. De 40 ton illegaal vuurwerk zat verpakt in twee containers. De partij werd ontdekt op een haventerrein in de Europoort tijdens het scannen van containers door de Douane, in opdracht van de Inspectie Verkeer en Waterstaat. Vervolgens heeft het Regionaal Milieu Team van de Regionale Recherche Dienst van het Rijnmondse korps, samen met de Inlichtingen en Opsporingsdienst van het ministerie van VROM en de Inspectie Verkeer en Waterstaat de containers over laten brengen naar een landelijk opslagcomplex. Daar is de inhoud aan een nader onderzoek onderworpen. Het ging om nitraatvlinders, Romeinse kaarsen, flowerbeds, mortierbommen van het kaliber 3, 4 en 6 inch. De constructie van het vuurwerk gaf aan dat het bedoeld was voor consumenten op de Nederlandse markt. Het gaat hier om zeer gevaarlijk en vuurwerk, waarin veel giftige zware metalen zijn verwerkt. Bij het afsteken van het gevaarlijke vuurwerk komen hierdoor giftige stoffen vrij. Het onderzoek naar de verantwoordelijk(en) wordt voortgezet.