FloraHolland


Tripsvrije aanvoer voor Rusland blijft van belang

FLORAHOLLAND (30 december 2008) - Rusland is een belangrijk afnemersland van bloemen en planten. Omdat Rusland niet bij de EU hoort hebben zij hun eigen fytosanitaire regelingen. De belangrijkste regel voor export naar Rusland is, de nul procent tolerantie voor trips. Deze regel bestaat al enkele jaren en er zijn geen signalen dat deze zal vervallen. Indien bij keuring in Rusland trips wordt aangetroffen, wordt deze partij vernietigd.
Voor de exporthandel op Rusland is het dus belangrijk voor de inkoper om het risico van een tripsaantasting te vermijden. Bij klokkopers is het dus belangrijk dat zij deze informatie in het aanbod en op het klokfront zien. Aanvoerders kunnen informatie over tripsvrij met de EAB meegeven.

Positieve keurcodes voor tripsvrij
Klokaanvoerders kunnen met een positieve keurcode aangeven dat de door hen aangevoerde partij geheel tripsvrij is. Dit kan worden ingevuld op de EAB met positieve keurcode 1. Dit is op de aanvoerbrief het vakje pos 1. Als u hier code 001 invult betekent dit 100% tripsvrij. Deze tekst komt ook in de klok te staan. U kunt ook gebruik maken van code 006 met de tekst insectenvrij of van een andere combinatiecode. Deze coderingen zijn op alle vestigingen van FloraHolland te gebruiken en zijn zowel toepasbaar voor bloemen alsook planten.