Artsen zonder Grenzen


Teams bieden hulp na aanvallen in noordoosten van de DR Congo

30/12/2008 15:04 -- Bij aanvallen op steden in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo zijn tientallen doden en gewonden gevallen. Het Verzetsleger van de Heer, een Oegandese rebellenbeweging, voerde de aanvallen uit. Artsen zonder Grenzen bood hulp zodra dat veilig kon.

De eerste aanval, op Kerstavond, was gericht op Faradje, een stad van 25.000 mensen. Op de avond erna (25 December) hoorde het team van Artsen zonder Grenzen in het nabijgelegen Dungu over de aanval. Op de volgende ochtend was er radiocontact met een verpleegkundige in Tadu, op 20 kilometer van Faradje. Hij schatte dat in Tadu maximaal 15.000 vluchtelingen uit Faradje waren aangekomen en dat de belangrijkste arts van Faradje was gedood. Volgens de verpleegkundige lagen er nog veel zwaargewonden in het grotendeels geplunderde ziekenhuis van Faradje.

Op zondag 28 december was het veilig genoeg voor een eerste bezoek aan Faradje. Met hulp van de Mission Aviation Fellowship werden de zwaarst gewonden geëvacueerd. Voor de verpleging van 15 andere zwaargewonden heeft het team medische apparatuur achtergelaten, voordat het om veiligheidsredenen dezelfde dag weer moest vertrekken.

Volgens ons team was de aanval op Faradje grootschalig. De markt en veel huizen zijn platgebrand en de achtergebleven bevolking is bang voor meer aanvallen. De lokale autoriteiten spraken van 60 doden en een onbekend aantal ontvoerden.

We zullen zo snel mogelijk de situatie van de duizenden gevluchte inwoners bekijken, maar hulp bieden buiten Dungu is erg complex.

De tweede aanval van het Verzetsleger van de Heer in de afgelopen dagen was gericht op de stad Doruma, die vlakbij de grens met Sudan en de Centraal-Afrikaanse Republiek ligt. We zijn van plan daar eenzelfde hulpoperatie als in Faradje op te zetten: medische zorg bieden aan de gewonden en de noden inschatten om goede medische hulp te kunnen bieden.

Aanvallen Gazastrook: ziekenhuizen overstelpt met gewonden -- datum: