Partij van de Arbeid

PvdA geschokt door geweld Israël

30-12-2008 03:07

De Partij van de Arbeid is geschokt door het buiten proportionele geweld dat Israël momenteel in de Gaza strook gebruikt. PvdA kamerlid Martijn van Dam riep de minister van Buitenlandse Zaken vandaag op om de raketbeschietingen door Palestijnse militanten, als ook het excessieve gebruik van geweld door Israël te veroordelen.

Dit is geen proportioneel antwoord op de dreiging, die van Hamas uit gaat, aldus van Dam.

Daarnaast moeten medische hulpverleners en humanitaire organisaties onmiddellijke en onbelemmerde toegang krijgen tot de Gaza strook om gewonden en zieken te kunnen helpen en voedsel aan te leveren. De humanitaire situatie in de Gaza strook is uiterst penibel. De bevolking heeft acute hulp, waaronder voedsel medische verzorging nodig, aldus PvdA Internationaal secretaris Marije Laffeber.

Volgens Hamas zijn er in de afgelopen twee dagen meer dan 300 mensen in de Gaza strook omgekomen. De Verenigde Naties berichtte dat hierbij 56 burgers onder de doden te betreuren zijn, waaronder kinderen, vrouwen en ouderen. De VN zegt dat er ruim 100 raketten en mortieren zijn afgevuurd door Palestijnse militanten vanuit Gaza op Israël sinds de aanvallen afgelopen zaterdag begonnen.

Israël heeft het recht op zelfbescherming, het recht om het eigen grondgebied en inwoners te beschermen. Echter, de middelen die hierbij ingezet worden, moeten wel in verhouding staan tot de dreiging. De dreiging die van Hamas uit gaat, staat in geen enkele verhouding tot het grove geweld dat Israël momenteel in de Gaza strook gebruikt.

De Partij van de Arbeid roept Hamas op om de raketbeschietingen te stoppen en roept Israël op tot een onmiddellijk staakt-het vuren om verder bloedvergieten te voorkomen.

Op vrijdag 19 december 2008 liep het 6 maanden durende staakt-het-vuren in de Gaza strook tussen Hamas en Israël af. Dit bestand ging in op 19 juni 2008 en kwam met steun van Egypte tot stand.

Lees hier de Kamervragen, die Martijn van Dam op dinsdag 30 december 2008 stelde.

Overigens wijzen wij u op het bestaan van Doorbreek de stilte. Een initiatief van een groep PvdA-ers, die zich zeer betrokken voelt bij het Israelisch-Palestijnse conflict. Tijdens het PvdA congres in juni 2008 werd een motie van hen unaniem aangenomen. Naar aanleiding van de actuele politieke situatie schreven zij een brief aan het kabinet. Deze brief en andere informatie is te vinden op: http://recht-in-het-midden-oosten-pvda.nl