CDA

In memoriam: Kees van Dijk (1931-2008)

Oud-minister van Binnenlandse Zaken Kees van Dijk is overleden. Hij was minister voor het CDA in het tweede kabinet-Lubbers.

Van Dijk zat van 1877 tot 1986 voor het CDA in de Tweede Kamer. Hij was woordvoerder volkshuisvesting.
Van september 1982 tot november 1982 was hij minister voor Ontwikkelingssamenwerking. Van 1986 tot 1989 was Kees van Dijk minister van Binnenlandse Zaken.
Van 1991 tot 1999 was Van Dijk lid van de Eerste Kamer.

Van Dijk was zijn politieke carrière in 1974 in de gemeenteraad van Rotterdam. Daarvoor was hij onder meer werkzaam in het bankwezen. Begin jaren zestig werkte hij een aantal jaar als bestuursambtenaar in het toenmalige Nederlands Nieuw-Guinea.

Van Dijk verwierf bekendheid als voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie naar de ondergang van Rijn-Schelde Verolme uit 1983 en 1984. In 1999 leidde hij ook het onderzoek naar de Ceteco-affaire in de provincie Zuid-Holland.

Partijvoorzitter Peter van Heeswijk: âKees van Dijk heeft zich meer dan 25 jaar ingezet voor de christendemocratie. In hem verliezen we een integer en sociaal bewogen politicus.â

Fractievoorzitter Pieter van Geel: âKees van Dijk was een zeer integere en onkreukbare man die zich een groot deel van zijn arbeidzame leven heeft ingezet voor de christendemocratie. Iemand met een groot gevoel van rechtvaardigheid en veeleisend naar zichzelf en zijn omgeving. Zijn staat van dienst is lang, zo was hij onder meer minister van Ontwikkelingssamenwerking en later van Binnenlandse Zaken velen zullen zich zijn laatste publieke optreden in 1999 herinneren als voorzitter van het onderzoek naar de Ceteco-affaire in de provincie Zuid Holland.â

---