Oxfam:robuuste EU-diplomatie nodig rond Gaza voor onmiddellijk bestand

30/12/2008 17:02

Oxfam Novib

EU Gaza-crisis overleg

Oxfam: robuuste EU-diplomatie nodig voor een onmiddellijk staakt-het-vuren.

De internationale organisatie Oxfam (Oxfam Novib) roept de EU ministers van Buitenlandse Zaken op om meer te doen, dan een oproep voor toegang voor humanitaire hulp tot Gaza. Israel en Hamas moeten onder druk worden gezet om tot een onmiddellijk staakt-het-vuren te komen. Een overeenkomst over humanitaire toegang mag niet dienen als een schaamlap voor een gebrek aan diplomatieke inspanningen om het geweld te beëindigen.

"De EU moet direct haar Hoge Vertegenwoordiger Javier Solana naar de regio sturen om te helpen tot een bestand te komen tussen Israel en de Hamas en tot een opheffing van de blokkade van Gaza door Israel," zegt Oxfam International directeur Jeremy Hobbs.

"Er moet onmiddellijk een bestand komen om een einde te maken aan het vreselijke menselijk lijden in Gaza. Alleen dan kunnen de zo dringend nodige hulpgoederen de mensen in nood bereiken. Op dit moment is het voor de mensen te gevaarlijk om hulp in ontvangst te nemen en voor hulpverleners om hulpgoederen te vervoeren. Bovendien is er niet eens genoeg brandstof in Gaza voor het transport. Voor de bewoners van Gaza is de huidige uitbarsting van geweld een nieuw dieptepunt in een voortwoekerend drama dat al meer dan 18 maanden duurt. Een einde aan het geweld en een opheffing van de blokkade is dringend nodig."