Kendrion N.V.


PERSBERICHT

KENDRION N.V.

30 DECEMBER 2008

Kendrion geconfronteerd met verslechterende marktomstandigheden

Gang van zaken

Kendrion maakt bekend dat zij in het vierde kwartaal 2008 te maken heeft gekregen met snel verslechterende marktomstandigheden bij haar kernactiviteiten. Na de aangekondigde verkoop van de activiteit Kendrion Distribution Services (zie onder andere de persberichten van 26 november 2008 en 18 december 2008) richt Kendrion zich op de ontwikkeling, productie en verkoop van elektromagnetische componenten en systemen. Zowel bij de industriële als ook bij haar automotive-activiteiten trad deze verslechtering op, met een gemiddelde omzetdaling van 10% tot 15% ten opzichte van het vierde kwartaal vorig jaar. Het bedrijfsresultaat van Kendrion Electromagnetic (inclusief incidentele kosten) zal daardoor over geheel 2008 circa 5% tot 10% achterblijven bij het genormaliseerde bedrijfsresultaat 2007 (zijnde EUR 19,3 miljoen).

Getroffen maatregelen

Kendrion heeft inmiddels bij haar elektromagnetische activiteiten een groot aantal maatregelen met het oog op de toekomst getroffen. In de afgelopen maanden is het aantal uitzendkrachten met circa 90 tot vrijwel nul gereduceerd. In het derde kwartaalbericht d.d. 4 november 2008 werd daarnaast al een reductie van circa 50 medewerkers aangekondigd op specifieke plaatsen in de organisatie en op een totaal van ruim 1.400 vaste medewerkers. Het incidentele effect van de genomen kostenmaatregelen bedraagt in het vierde kwartaal van 2008 circa EUR 0,7 miljoen. Begin 2009 wordt daarnaast bij een aantal Duitse productiebedrijven arbeidstijdverkorting ingevoerd.

De huidige maatregelen zijn genomen vanuit de strategie dat Kendrion zich juist in de huidige moeilijke tijden wil blijven richten op het versterken van de eigen marktposities in de niches waarin zij actief is. Gezien de ontwikkeling van de orderportefeuille, de opstart van nieuwe projecten in 2009 en de totale omvang van de thans genomen kostenreductiemaatregelen worden op dit moment de ingezette acties als toereikend ervaren.

Verkoop Distribution Services

De verkoop van het onderdeel Servico is inmiddels afgerond, waardoor een deel van de eerder aangekondigde boekwinst op de verkoop van Kendrion Distribution Services in 2008 (geraamd op EUR 9 miljoen) is gerealiseerd. De definitieve verkoop van de Vink-groep zal begin 2009 worden afgerond in verband met de vereiste goedkeuring van de Europese Mededingingsautoriteiten, die in de tweede helft van januari 2009 wordt verwacht. Ook bij de Vink-groep staan de resultaten onder druk vanwege de verslechterde marktomstandigheden. Hierbij geldt echter dat gezien de overeengekomen verkoopprijs voor de Vink-groep de lagere operationele resultaten in 2008 bij deze groep leiden tot een hogere boekwinst in 2009 bij de afronding van de verkoop.

Profiel Kendrion N.V.

Kendrion N.V. ontwikkelt, produceert en verkoopt hoogwaardige elektromagnetische systemen en componenten. De activiteiten van Kendrion zijn ondergebracht in vier business units: Industrial Magnetic Systems, Industrial Drive Systems, Passenger Car Systems en Commercial Vehicle Systems. De elektromagneten worden onder andere toegepast in de machinebouw, liften, deursluitingen, touring cars, industriële robots, medische apparatuur, dieselmotoren, automatische versnellingsbakken en aircosystemen.

Kendrion beschikt over leidende posities in een aantal business-to-business nichemarkten. Met circa 1.400 medewerkers wereldwijd wordt een omzet van ruim EUR 200 miljoen op jaarbasis gerealiseerd. De voornaamste thuismarkt voor Kendrion is Duitsland.

Kendrion streeft ernaar een toonaangevende internationale onderneming te zijn die met bestaande know how, innovatief vermogen en commerciële slagkracht oplossingen biedt voor haar industriële afnemers. Daarbij wil de onderneming transparant, flexibel en betrouwbaar zijn, waar plezier in ondernemen gekoppeld is aan resultaatdoelstellingen. Kendrion wil haar positie als snelgroeiend hoogtechnologisch bedrijf in de toekomst verder versterken door autonome groei, strategische acquisities en het realiseren van een aantrekkelijk rendement op geïnvesteerd vermogen. Daarbij ambieert Kendrion wereldwijd een belangrijke speler te worden.

Het aandeel Kendrion staat genoteerd aan de effectenbeurs NYSE Euronext te Amsterdam.

Zeist, 30 december 2008

De Directie van Kendrion N.V.

Voor nadere informatie:
Kendrion N.V.
De heer P. Veenema
Utrechtseweg 33
3704 HA ZEIST

Tel: 030 - 699.72.68
Fax: 030 - 695.11.65
Website www.kendrion.com