Gemeente Leidschendam-Voorburg


Leidschendam-Voorburg doet mee aan landelijke groeistudie TNO

GGD Zuid-Holland West gaat ouders met kinderen van 4 tot 21 jaar benaderen

Vanaf januari 2009 doet de regio Zuid-Holland West mee aan de vijfde landelijke groeistudie van TNO in samenwerking met het VU Medisch Centrum en het Leids Universitair Medisch Centrum. Het onderzoek, waarin onder meer lengte en gewicht van Nederlandse kinderen tot en met twintig jaar wordt verzameld, vindt eens in de tien tot vijftien jaar plaats.
Verspreid over Nederland zijn 53 gemeenten geselecteerd om mee te doen, waaronder de gemeente Leidschendam-Voorburg. Binnenkort kunnen ouders een oproep van de GGD Zuid-Holland West verwachten om mee te doen. Het is de bedoeling dat in totaal ruim 300 kinderen deelnemen aan het onderzoek. Onder meer hun lengte, gewicht en taille-omtrek wordt gemeten en ze krijgen een aantal vragen voorgelegd.

Ontwikkeling volgen
Via de landelijke groeistudies wordt sinds 1955 de groei en ontwikkeling van Nederlandse kinderen gevolgd. De laatste studie dateert van 1997. TNO gebruikt de data om nieuwe groeidiagrammen te maken. Deze worden onder meer op consultatiebureaus, bij GGDen en in ziekenhuizen gebruikt om te kijken of kinderen goed groeien. Ook worden op basis van de gegevens criteria geformuleerd voor opsporing van kinderen met een afwijkende ontwikkeling. Verder worden instrumenten ontwikkeld die professionals helpen de ontwikkeling van een individueel kind te volgen en te beoordelen.

De resultaten van de groeistudies maken het voor de overheid mogelijk trends te volgen en, waar nodig, actie te ondernemen.