Politie Hollands Midden

Persberichten 29/12 middag

Regio, 29-12-2008

Politie brengt gewapende overval op juwelier bij Opsporing Verzocht

Lisse / Regio - Dinsdag 6 januari 2009 brengt de Politie Hollands Midden de gewapende overval op juwelier van Niestadt in Lisse bij het opsporingsprogramma Opsporing Verzocht onder de aandacht van de kijker. Gevraagd wordt om mee te werken om dit misdrijf op te lossen. Er worden beelden van de overval getoond.

De gewapende overval vond op dinsdag 18 november 2008 plaats op de winkel die gevestigd is aan de Kanaalstraat. Omstreeks 09.15 uur stopte een scooter voor de winkel, stapten er twee jongens af en renden de winkel binnen. Met een hamer probeerde één van hen een vitrine in te slaan. De ander bedreigde de aanwezige klanten en personeel met een vuurwapen. Uit de etalage graaiden ze vervolgens sieraden en dure horloges en gingen er op de scooter vandoor. Deze werd op de Grachtweg teruggevonden.

Opsporing Verzocht wordt uitgezonden op dinsdag 6 januari 2009 om 21.50 uur op Nederland 1 en op woensdag 7 januari om 13.20 uur op Nederland 2. Ook kan het programma worden bekeken op www.opsporingverzocht.nl

Politie waarschuwt voor inbraken tijdens deze dagen Doe er wat aan voor het te laat is

Regio De politie waarschuwt dat er tijdens deze donkere dagen en feestdagen een groter woninginbraakrisico is. Vaak wordt toegeslagen tijdens de afwezigheid van de bewoners. Ook tijdens de afgelopen Kerstdagen bleek dit. Tussen Kerstavond 24 december en maandagmorgen 29 december werd er 71 keer ingebroken of werd dit geprobeerd. De politie heeft de zaken in onderzoek. De politie vraagt om alert te blijven en maatregelen te nemen voor een ongestoorde nieuwjaarswisseling en goede start van het nieuwe jaar.

Een veilig gevoel Met een zorgeloos gevoel op familiebezoek of festiviteit. Dat kan op een vaak vrij eenvoudige maar ook soms kosteloze manier. Door het aanbrengen van inbraakwerend hang- en sluitwerk neemt het risico op een geslaagde inbraak met 90% af. De politie adviseert altijd om de woning te beveiligen volgens het kwaliteitskeurmerk Veilig Wonen. De tijd is nu kort, waarschijnlijk te kort naar de jaarwisseling. Een aantal eenvoudige maatregelen die snel te nemen zijn, zijn: Sluit ramen en deuren goed af en vergeet vooral niet een w.c. raampje en deuren van garages. Ook als je maar even weggaat.. Zorg voor orde om het huis. Laat gereedschap, ladders etc. niet voor het grijpen liggen. Breng als het nog mogelijk is verlichting aan aan de buitenzijde van de woning. Maak afspraken met buren over oplettendheid en vertel ze wanneer je weg bent. Spreek met ze af dat als ze iets verdachts zien, direct de politie te bellen en vraag hen kentekens en andere bijzondere kenmerken te noteren. Doe aan waardeberging. Laat goederen, zoals sieraden, passen etc, niet voor het grijpen liggen en laat ze niet in de etalage liggen Fotografeer waardevolle goederen zoals antiek, sieraden en kunst

Wat doet de politie? De politie wil het aantal woninginbraken laten dalen en meer inbrekers oppakken. Als er een woninginbraak gepleegd is komt de politie de situatie bekijken en neemt een aangifte op. De politie reikt dan een preventiemap woninginbraken uit met informatie die om gedupeerden weer op weg te helpen. Ook komt er bij iedere inbraak waar vermoedelijk sporen van de dader zijn achtergebleven een medewerker van de technische recherche ondezoek naar deze sporen doen. De politie hecht dan ook veel waarde aan het doen van aangifte en het melden van verdachte situaties.

Aantallen In Leiden deden twintig gedupeerden aangifte van inbraak danwel poging daartoe. Katwijk en Alphen aan den Rijn volgden met acht aangiften, Voorschoten met zeven en Gouda met vijf. Moordrecht en Noordwijkerhout volgde ieder met drie aangiften. Rijnsburg, Ter Aar, Benthuizen, Hazerswoude Dorp en Zoeterwoude met twee. Verder gebeurde er een inbraak in Hoogmade, Noordwijk, Reeuwijk, Zevenhoven, Sassenheim, Zevenhuizen, Nieuwerkerk aan den IJssel en Roelofarendsveen.

Katwijk Verdachte voor heling fiets aangehouden De politie heeft maandag 29 december rond 10.50 uur op de Biltlaan een 37 jarige man aangehouden. De man die zonder vaste woon- of verblijfplaats is, reed op een fiets waarvan de politie denkt dat deze gestolen is. Volgens de man had hij de fiets van iemand gehad. De politie heeft de fiets voor verder onderzoek in beslag genomen. De verdachte is na zijn verhoor weer in vrijheid gesteld. De politie maakt proces-verbaal op.

Fietsendiefstal en heling aanpak (algemeen) Fietsendiefstal behoort tot de categorie kleine criminaliteit, maar niettemin krijgen veel mensen er in hun leven een of meerdere keren mee te maken en zorgt het voor veel ongemak en frustratie. De politie pakt heling en fietsendiefstal daarom aan en houdt regelmatig controles. Nog regelmatig kan de politie de gestolen fiets niet direct aan een aangifte linken. De politie vraagt dan ook om altijd aangifte te doen van een gestolen fiets. Via de website www.fietsendiefstal.nl kan er een fietsenpaspoort aangemaakt worden waarin alle unieke eigenschappen van de fiets kunnen worden genoteerd. Op het moment dat de fiets gestolen is kan er eenvoudig aangifte gedaan worden. Dit kan overigens via www.politie.nl.