Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 29-12-2008

LET OP: EMBARGO TOT DINSDAG 30 DECEMBER 07.00 UUR

ILLEGAAL VUURWERK POPULAIR ONDER JONGEREN

Jongeren knallen graag nitraatbommen of strijkers. Veertig procent van de jonge vuurwerkstokers stak wel eens illegaal vuurwerk af. Van deze groep koopt eenderde ook dit jaar de illegale waar. Dit blijkt uit onderzoek van Top-X, het jongerenpanel van EénVandaag, onder 1700 jongeren tussen 12 en 24 jaar.

Driekwart van alle deelnemers steekt soms tot vaak vuurwerk af. Met name de jongens zijn hierin bedreven; veertig procent van de meisjes heeft nog nooit een rotje of vuurpijl aangeraakt. Slechts zes procent van de meiden die vuurwerk afsteekt, koopt illegale knallers. Beide seksen geven aan dat het makkelijk is aan illegaal vuurwerk te komen.

Overheidsmaatregelen
Een kwart van de respondenten vindt de Nederlandse vuurwerkregels te streng. Eenderde ziet graag dat de afsteektijden pas vanaf 22.00 uur 's avonds starten, zoals minister Cramer begin dit jaar voorstelde. Vuurwerk door de gemeente laten afsteken of een totaalverbod op vuurwerk zijn daarentegen totaal geen populaire maatregelen.

Straatvrees
Is het op straat nog leuk tijdens oud en nieuw? Eentiende van de jonge vuurwerkliefhebbers heeft zich wel eens verwond tijdens het afsteken. Bijna de helft van alle jongeren geeft aan ooit bewust met vuurwerk bekogeld te zijn. Zo'n 62 procent van de meiden is een beetje bang op straat. Driekwart van de jongens heeft echter helemaal geen straatvrees.