IVN Nederland


Oliebollenwandeling

De eindejaarswandeling van het IVN Lunteren-Barneveld gaat dit jaar over de Grebbeberg, ten oosten van Rhenen langs de N225. Net als de Utrechtse heuvelrug is de Grebbeberg (50 m.) zo'n 150.000 jaar geleden ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd. Het bos dateert voor een groot deel uit het begin van de 20ste eeuw en bestaat voornamelijk uit eiken, beuken en berken met op enkele plekken ook grove dennen en sparren. De steile helling aan de zuidkant is begroeid met eikenhakhout en robinia.

De Grebbeberg wordt van de Blauwe Kamer gescheiden door De Grift. Dit riviertje
heeft een belangrijke rol als afvoer van het overtollige water uit de vallei en is om die reden gekanaliseerd (door de bevolking vaak Valleikanaal genoemd). Bij oorlogsdreiging zou het (Rijn)water ook in omgekeerde richting kunnen worden gepompt om de Vallei onder water te zetten.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog bleek als snel dat deze oud-Hollandse oorlogsstrategie achterhaald was doordat de Duitsers bommenwerpers inzetten. Er is toen op de Grebbeberg, zoals de meeste mensen wel weten, toch nog vijf dagen heftig verzet geweest tegen de Duitse invasie. Helaas beschikten de dappere Nederlandse militairen over te weinig materieel en waren ze, door een relatief lange periode van vrede, misschien ook minder ervaren in het oorlog voeren. We zullen er tijdens en na de wandeling aandacht aan besteden.

De Grebbeberg wordt sinds 1953 beheerd door het Utrechts Landschap. Het gebied De Blauwe Kamer, dat het Utrechts Landschap in 1984 aankocht, kreeg vanaf 1992 een nieuwe functie door een deel van de zomerdijk af te graven. In natte tijden kunnen de dieren via een doorgang naar de Grebbeberg. In 1995 werd in het kader van het Europese natuurbeschermingsjaar de Grebbeberg uitgeroepen tot het eerste aardkundige monument van Nederland .

De eindejaarswandeling start op dinsdag 30 december om 13.00 uur op de Vetkamp in Barneveld en wordt begeleid door de IVN gidsen Thea en Sjoerd v.d Wal. Stevig waterdicht schoeisel kan goed van pas komen.

30 december 2008 13:00 - 17:00 uur
Plaats: Rhenen
Locatie/vertrekpunt: Grebbeberg
Route met eigen vervoer: Vertrek vanaf parkeerplaats Vetkamp, Barneveld
Kosten: 1,--. Voor meerijden wordt ook een vergoeding gevraagd. Georganiseerd door: IVN Lunteren/Barneveld

Meer informatie bij:
Voor inlichtingen kunt u bellen 0342-490734 of een mail sturen naar sjoerdvanderwal@chello.nl.
Aanmelden: Nee