Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leiden, 30 december 2008

660.000 bezoekers in 2008
Bezoek Leidse musea groeit met 7%.

In 2008 hebben 660.000 bezoekers de zeven grootste musea in Leiden bezocht. De Hortus botanicus Leiden, Museum Boerhaave, Naturalis, Rijksmuseum van Oudheden, Museum Volkenkunde, het SieboldHuis en Stedelijk Museum De Lakenhal realiseren gezamenlijk 7% groei ten opzichte van 2007 (617.000).

Het merendeel van de bezoekers kwam met name voor de tijdelijke tentoonstellingen en om deel te nemen aan één van de vele speciale (familie) activiteiten die de musea organiseerden; onder andere het Nationaal Museumweekend en het Leids Museumfestival Muziek in het Museum. Tijdens dit Leidse Museumweekend in november genoten meer dan 12.000 bezoekers van het combinatiebezoek aan de tentoonstellingen en de optredens van 50 amateur muziekgezelschappen in de zeven musea. Augustus was met 67.000 bezoekers de drukste maand.
Ook lokaal bezochten meer mensen de Leidse musea. Iets meer dan de helft (52%) van alle Leidenaren (18+) vereerden de Leidse musea met één of meerdere bezoeken. In voorgaande jaren lag dit gemiddeld rond de 48%. Regionaal groeide de deelname van het Museum & School programma voor het basisonderwijs. Scholen uit Katwijk, Noordwijk en Teylingen zorgden voor een groei van meer dan 3.000 leerlingen (18%) die een onderwijsprogramma volgden in de Leidse musea.

Museum Boerhaave
Museum Boerhaave registreerde in 2008 42.500 bezoekers, ruim tienduizend meer dan vorig jaar. De stijging van het bezoekersaantal laat zich verklaren door de aantrekkelijkheid van twee bijzondere tentoonstellingen. In de tentoonstelling Mijn huid richtte Museum Boerhaave de ogen op het grootste orgaan van de mens in al zijn glorie, maar ook met al zijn problemen. In De jacht op het absolute nulpunt stonden de natuurkundige werkzaamheden van de latere Nobelprijswinnaar Heike Kamerlingh Onnes centraal. In het licht van een succesvol jaar mogen de laagdrempelige workshops tijdens de schoolvakanties, het breed geschakeerde educatieve programma voor het basis en voortgezet onderwijs, het succesvolle internationale congres over restauratietechnieken en de deelname aan diverse plaatselijke en landelijke evenementen niet ongenoemd blijven.

Hortus botanicus Leiden
Normaliter bezoeken zon 80.000 mensen de Hortus. Dat dit jaar nu 12.000 mensen meer de Hortus bezochten, is voor prefect Paul Keler reden om de vlag uit te hangen. Keler: "De Hortus staat voor wat betreft bezoekersaantallen nu op de derde plek van Leidse musea. In vergelijking met de academische tuinen in Nederland en Europa doen we het ook meer dan redelijk. De Hortus in Utrecht trekt jaarlijks zon 45.000 bezoekers en de Belgische plantentuin in Meise, een van de grootste plantentuinen ter wereld ontvangt jaarlijks zon 60.000 betalende bezoekers."
De landelijke media-aandacht die er afgelopen zomer is geweest vanwege de bloei van de Reuzenaronskelk heeft bijgedragen aan dit bezoekersrecord. In twee dagen tijd ontving de Hortus maar liefst 6.000 bezoekers. Ook de beeldententoonstelling van Dominique Benhura heeft voor zon 10.000 gasten gezorgd.


1

Museum Volkenkunde
Het bezoekersaantal van Volkenkunde is in 2008 ongeveer gelijk gebleven aan dat van 2007. Van alle deelnemende musea aan het Museum & School programma heeft Volkenkunde in het schooljaar 2007-08 het recordaantal leerlingen van 3.787 uit het basisonderwijs ontvangen. Behalve de twee grote tentoonstellingen zijn er ook zes uiteenlopende galerijtentoonstellingen georganiseerd, waaronder Focus op mensenrechten in samenwerking met Amnesty International (t/m 24 mei 2009). Een opvallend feit is dat de actuele grote tentoonstelling Music in Motion (t/m 23 augustus 2009) veel nieuw en jong publiek trekt, terwijl de tentoonstelling Als het IJs smelt, meer oudere bezoekers aansprak. Kredietcrisis of niet: in 2009 handhaaft Volkenkunde de gratis entree voor de vaste en galerijtentoonstellingen op woensdag.

Naturalis
Uiteraard opende Naturalis in 2008 weer een aantal noemenswaardige tentoonstellingen. Zo werd in Dubois, ontdekker van de aapmens de Nederlander Eugène Dubois geëerd die als eerste resten vond van de soort die we nu Homo erectus noemen. De familietentoonstelling Wildebeesten (t/m 23 augustus 2009) zorgde in de herfstvakantie voor een stormloop aan kinderen. Die allen op een interactieve manier kennis maakten met de gnoe en zijn grote trektocht door Afrika. Maar behalve grote tentoonstellingen presenteerde Naturalis in 2008 ook een aantal kleinere ,,parels. De in de Wieringermeer gestorven vale gier werd ,,live zijn jas uit gedaan, Stier Herman keerde voorgoed terug op het honk en onlangs nog is Parel Maxima tentoongesteld. Eén van de grootste parels ter wereld die nog te bezichtigen is tot en met 4 januari.

Rijksmuseum van Oudheden
Het Rijksmuseum van Oudheden verwelkomde in 2008 120.000 bezoekers en is daarmee zeer tevreden. Dit aantal werd in de afgelopen vijf jaar alleen overtroffen in 2007 (122.000). Het succes in 2008 is evenals vorig jaar te danken aan het afwisselende en grote aanbod van tentoonstellingen en activiteiten voor jong en oud. Zo waren maar liefst negen tijdelijke tentoonstellingen te zien, waaronder Iran in vogelvlucht (t/m 8 maart 2009) en Beyond the Horizon van Gerti Bierenbroodspot (t/m 22 februari 2009). De familie-tentoonstelling Dierenmummies (t/m 1 maart 2009) en het zomer-evenement Egyptomania trokken vele jeugdige bezoekers naar het museum.

Stedelijk Museum De Lakenhal
Stedelijk Museum De Lakenhal en De Lakenhal in Scheltema ontvingen dit jaar samen 65.000 bezoekers. Dat is bijna het dubbele aantal bezoekers van 2007. Vooral de tentoonstelling Jan Wolkers in de Lakenhal (t/m 15 februari 2009) en Stad van boeken. Zeven eeuwen lezen in Leiden trokken veel bezoekers en verwacht wordt dat deze ontwikkeling doorgaat in 2009 met o.a. de tentoonstelling Hollandmania.

SieboldHuis
In 2008 ging het SieboldHuis bijzonder goed van start: de laatste weken van de tentoonstelling Sneeuwland trokken veel bezoekers. Evenementen zoals het Leids Filmfestival en het Rapenburgconcert vonden ook een onderdak in het pand aan het Rapenburg. In het kader van de viering van 150 jaar diplomatieke betrekkingen met Japan in 2009 vonden vooruitlopend hierop vele lezingen plaats. Hierin kaderde ook de Japanmarkt op 25 mei, waarbij vele enthousiaste geïnteresseerden Japan konden ontdekken op het eerste deel van het Rapenburg en in de Hortus botanicus. Het einde van het jaar werd ingeluid met twee tentoonstellingen over de duizend jaar oude Vertelling van Genji en de wereldbekende prenten van Hiroshige. Door een ongeval met de trap naar de bovenste verdieping, moest de Hiroshige-tentoonstelling tijdelijk sluiten, maar de tentoonstelling is weer open sinds 20 december, en verlengd tot 22 februari 2009.


2

Persinformatie (