Politie Twente

Persbericht Politie Twente
053 - 455 5588

Politie Twente gedoogt illegaal vuurwerk niet Enschede
Het artikel op de voorpagina van De Twentse Courant Tubantia op dinsdag 30 december 2008 kan bij de lezers de suggestie wekken dat de politie illegaal vuurwerk vanuit Duitsland gedoogt. Dit is niet juist. De politie staat de invoer van illegaal vuurwerk niet toe. De controles van de politie gaan volop door.

Legaal vuurwerk in Nederland voldoet aan allerlei eisen. Deze eisen hebben betrekking op onder andere samenstelling en opschrift. Verder mag men in Nederland maximaal 10 kg per persoon toegestaan consumentenvuurwerk in bezit hebben.

In Duitsland gelden andere voorschriften en eisen. Als mensen in Duitsland vuurwerk kopen en naar Nederland meenemen, overtreden zij in de meeste gevallen de Nederlandse wet. Al was het alleen maar omdat een opschrift in de Nederlandse taal ontbreekt. Als de politie bij controles op dit soort vuurwerk stuit, treedt zij daar tegen op. Het vuurwerk dan wordt in beslag genomen en er wordt proces-verbaal opgemaakt. Zeker bij grotere hoeveelheden of als het vuurwerk in Nederland illegaal is (bijvoorbeeld strijkers). Bij twijfel wordt de zaak aan het Openbaar Ministerie voorgelegd.

Resultaten vuurwerkteam: honderden kilo's illegaal zwaar vuurwerk in beslag genomen
Twente
Op maandag 29 december 2008 heeft het Vuurwerkteam van Politie Twente zeven acties in de regio uitgevoerd. In Enschede is het team met assistentie van het politiewijkteam Noord op drie adressen naar binnen geweest. Aansluitend heeft het team in Vriezenveen geassisteerd bij een succesvol verlopen controle aan de grens. Hierbij is ongeveer 20 kilogram illegaal vuurwerk in beslag genomen. Ook heeft het team wapens en patronen aangetroffen. In de middag is in eerste instantie in Rijssen een adres bezocht waar op dat moment met zwaar vuurwerk werd geschoten. In de middag is door attent surveillance van het team Rijssen, op de A1 een auto staande gehouden met daarin illegaal zwaar vuurwerk. Hierbij is ongeveer 30 kilogram in beslag genomen. Tijdens het vervolgonderzoek kwam een adres naar voren, waarop een adres is bezocht aan de Rondweg in Enter. Hier is 86,5 kilogram illegaal zwaar vuurwerk aangetroffen. In de late avond is in Ambt Delden een adres aan de Beldsweg bezocht waarbij in een bedrijf een hele grote hoeveelheid illegaal zwaar vuurwerk is aangetroffen en in beslag genomen. De partij is naar schatting tussen de 600 en 700 kilogram groot. Al het aangetroffen vuurwerk is in beslag genomen en ter vernietiging afgevoerd.

Voorbehoud
Dit bericht is van persoonlijke aard en uitsluitend bedoeld voor de geadresseerde. De Politie Twente is derhalve niet verantwoordelijk voor de inhoud en wijst bij voorbaat elke vorm van aansprakelijkheid als gevolg van geleden schade door dit bericht af.

Disclaimer
This message is personal and is intended solely for use by the individual or entity to whom it is addressed. Politie Twente takes no responsibility for its content and shall not accept any liability whatsoever for damage resulting from the use of this message.