Gaza: een humanitaire implosie explodeert

30/12/2008 19:02

Care Nederland

In een gezamenlijk rapport dat acht hulporganisaties - waaronder CARE - in maart 2008 uitbrachten, werd de situatie in Gaza nog omschreven als een 'humanitaire implosie'. Om daaraan een einde te maken, werd het Midden Oosten Kwartet dringend opgeroepen druk op Israël uit te oefenen om de blokkade van Gaza te beëindigen en al het nodige te doen om het vredesproces nieuw leven in te blazen. De nu ontstane explosieve situatie is voor een deel het gevolg van het feit dat aan deze oproep geen gehoor is gegeven, aldus de inhoud van een ingezonden brief die CARE, samen met een aantal andere toonaangevende internationale NGO's, vandaag aan de Financial Times stuurde.

Het rapport The Gaza Strip: A Humanitarian Implosion veroordeelt de willekeurige raketaanvallen vanuit Gaza op Israël, maar schetst aan de hand van cijfermateriaal ook een beeld van de buitensporig destructieve gevolgen van de Israëlische blokkade. Toen al - negen maanden geleden - was de economie compleet lamgelegd en was er een tekort aan elektriciteit en drinkwater wegens gebrek aan brandstof en reserveonderdelen. Weer als gevolg daarvan en bij gebrek aan andere essentiële benodigdheden moesten scholen hun deuren sluiten en konden zieken niet meer afdoende worden behandeld. "Gaza dreigt het eerste gebied te worden dat met wetenschap, berusting en volgens sommigen zelfs met aanmoediging van de internationale gemeenschap opzettelijk tot een staat van troosteloze armoede wordt gedecimeerd", aldus een uitspraak in het rapport van Karen Koning Abu Zayd; hoofd van het UN Relief and Works Agency (UNRWA) for Palestine Refugees.

In hun brief aan de Financial Times uiten de NGO's hun bezorgdheid over de verder verslechterde situatie in Gaza als gevolg van het feit dat de blokkade in de afgelopen negen maanden alleen maar strenger is geworden en door de voortdurende bombardementen van de afgelopen dagen. Aan de kant van Gaza zijn in de afgelopen drie dagen 350 tot 400 doden gevallen en de materiële schade is enorm. Meer dan 1.500 mensen zijn gewond, waarvan velen zeer ernstig. De ziekenhuizen kunnen de stroom van gewonden niet aan of hebben de middelen niet om ze te behandelen.

CARE, al lange tijd werkzaam in Gaza, is binnen enkele uren na de eerste bomaanvallen begonnen met de noodhulpverlening. Vanuit de beperkte voorraden waarover CARE in Gaza beschikt, zijn het Al Ahli Arab en het Palestinian Red Crescent Society ziekenhuis, als ook enkele ambulanceposten van medische hulpgoederen voorzien. Het aanvullen van de voorraden is echter vrijwel onmogelijk. Hulpgoederen worden slechts mondjesmaat toegelaten. Vandaag zijn gelukkig 50 vrachtwagens met hulpgoederen - merendeels voor UNRWA - de grens gepasseerd. Maar de drie containers met medische voorraden bestemd voor CARE wachten om onverklaarbare redenen al sinds 4 november in Israël op toestemming. Zolang hulpgoederen niet op grote schaal de Gazastrook kunnen worden binnengebracht, heeft CARE geen andere keuze dan haar hulpverlening zo goed mogelijk af te stemmen tussen wat lokaal beschikbaar is en de aanzienlijk grotere noden van de bevolking op het gebied van gezondheidszorg, voeding en preventie tegen de winterkou. Martha Myers, CARE landendirecteur voor Gaza en de Westbank: "De mensen hier kunnen nergens heen en nergens schuilen. Ze hebben al zwaar te lijden onder voedseltekorten en de ingestorte infrastructuur. Van de 1,5 miljoen inwoners is 80% afhankelijk van hulpverlening. CARE smeekt alle partijen om dat lijden niet verder te verergeren. Stop het vechten en sta onpartijdige hulporganisaties toe om deze mensen te helpen."

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl