Productschap Diervoeder

Nieuws update van het Productschap Diervoeder, 22 november 2007

Frequentie GMP+ audits verlaagd in 2009

Bestemd voor: GMP+ deelnemers en certificatie-instellingen

Op advies van het Centraal College van Deskundigen Diervoedersector (CCvDD) heeft het PDV bestuur op 7 november 2007 besloten de auditfrequentie te harmoniseren. Voor alle GMP+ standaarden (met uitzondering van B 4.3 en B 6) zal éénmaal per jaar een audit worden uitgevoerd. Vertrouwen in de borging van de voederveiligheid bij het bedrijfsleven én in het certificatieproces rechtvaardigt een verlaging van twee audits (één aangekondigde en één onaangekondigde) naar één aangekondigde audit per jaar. De ingangsdatum van deze wijziging is bepaald op 1 januari 2009, zodat marktpartijen voldoende tijd hebben om de vereiste aanpassingen te realiseren in hun planningen.

Na een langdurig evaluatieproces besloot het CCvDD de reguliere onaangekondigde audits te laten vervallen. Bijna alle bedrijfstypen in de diervoedersector, die volgens het GMP+ : 2006 certificatieschema worden gecertificeerd, worden nu tweemaal per jaar geauditeerd: één aangekondigde audit plus één onaangekondigde audit. De onaangekondigde audit is korter in tijdsduur en wordt op een willekeurig moment, zonder afspraak met het te auditeren bedrijf, tussen twee aangekondigde audits uitgevoerd. Gebleken is, dat de frequentie van auditeren geen correlatie kent met het al dan niet voorkomen van incidenten.

Producenten van voedermiddelen (GMP+ : 2006 B 2 standaard) buiten Nederland en Nederlandse foeragehandelaren (GMP+ : 2006 B 3 standaard) zijn daarvan al uitgezonderd en worden éénmaal per jaar geauditeerd. Met dit besluit van het CCvDD worden nu alle andere bedrijfstypen daarmee gelijkgeschakeld en bovendien geharmoniseerd met de aufitfrequenties van vergelijkbare certificatieschema's.

Naar aanleiding hiervan én met het oog op recente extra auditeisen ten aanzien van productcertificatie heeft het CCvDD een werkgroep geïnstalleerd om het certificatieproces in zijn geheel nog eens goed te evalueren. De vertegenwoordigers uit de sector en specialisten van certificatieprocessen zullen de verplichte minimale tijdsbesteding en de mogelijkheid om extra herstelaudits uit te voeren analyseren. Een voorstel voor eventuele aanpassingen zal door de werkgroep worden opgesteld en aan het CCvDD worden voorgelegd in de eerste helft van 2008.


----------
De wijziging is van toepassing per 1 januari 2009.