Stadsdeel Amsterdam Centrum


Oud en nieuw: feest op de Dam!

18 december 2008

Oliebollen, bubbels en vuurwerk: voor veel Nederlanders is oud en nieuw het uitbundigste feest van het jaar. Ook dit jaar zal het weer dringen worden op de Dam, de plek waar in onze stad het officiële aftellen plaatsvindt. Hoe houden we het gezellig?

Ondanks alle feestvreugde die de nieuwjaarsnacht met zich meebrengt, openen de tv-journaals op 1 januari traditioneel met meldingen van ongeregeldheden. De hulpdiensten in Amsterdam-Amstelland hadden tijdens de afgelopen jaarwisseling zelfs te maken met meer incidenten dan daarvoor: agressie tegen hulpverleners, vechtpartijtjes, vernielingen en branden. Vandaar dat de gemeente dit jaar de regels rond oudejaarsnacht nog eens nadrukkelijker onder de aandacht wil brengen van iedereen die in die nacht de straat op gaat.

Vuurwerk

De verkoop van vuurwerk is alleen toegestaan van vrijdag 28 t/m woensdag 31 december tussen 08.00 en 20.00 uur. Het afsteken van vuurwerk mag alléén op woensdag 31 december tussen 10.00 en 02.00 uur (nieuwjaarsnacht). Het is verboden vuurwerk af te steken in de directe omgeving van dierentuinen, kinderboerderijen, asiels of maneges.

Openingstijden horeca

Tijdens de nacht van oud en nieuw geldt de gewone weekendregeling. Dagzaken mogen open blijven tot 03.00 uur, avondzaken tot 04.00 uur en nachtzaken (discotheken) tot 05.00 uur. Voor de nachtzaken op het Leidseplein en Rembrandtplein geldt tussen 05.00 en 07.00 uur een afkoelregime. Dat betekent dat er vanaf 05.00 uur geen alcohol meer mag worden geschonken en dat er geen nieuwe gasten mogen worden toegelaten.

Regels op de Dam

Voor een goed verloop van het festijn op de Dam gelden de volgende regels:


- Geen vuurwerk


- Geen glaswerk


- Geef gehoor aan de aanwijzingen van de organisator en de politie.

Als het te druk wordt op de Dam zelf zal het niet meer mogelijk zijn het plein op te gaan. Wel staan er op diverse plekken videoschermen waarop te volgen is wat er gebeurt. Via tekstkarren wordt informatie gegeven over wat wel en niet de bedoeling is. Ook zijn er stewards actief die de mensenstromen in goede banen leiden. Als iedereen zich aan bovenstaande regels houdt kunnen we er met z'n allen een spetterend feest van maken!

De Staatsloterij maakt met SBS6 een tv-uitzending met live beelden van de Dam, van 22.30 tot 0.30 uur.