Stichting Wakker Dier

Supermarkt Deen stopt met blank kalfsvlees
(31 december 2008)

Ook de supermarktketen Deen stopt met de verkoop van blank kalfsvlees. Dit heeft zij Wakker Dier laten weten. Vanaf de laatste week van december is het blanke vlees vervangen door rosévlees. Deen heeft 54 supermarkten, voornamelijk in Noord Holland.

Het bedrijf is onderdeel van Superunie, een inkooporganisatie voor 16 supermarktketens, zoals Deen, Coop, Spar en Jumbo. Superunie liet Wakker Dier eerder al weten geen blank kalfsvlees te leveren. Omdat elke keten ook buiten Superunie om kan inkopen is dat echter geen garantie dat de 16 ketens geen blank kalfsvlees meer verkopen. Eerder stopten al C1000, Dirk, Digros, Bas en Super de Boer met de verkoop.

Albert Heijn wil (nog) niet stoppen. Begin januari staat een gesprek gepland met het concern. De supermarkt en kalversector dreigen met een rechtzaak als Wakker Dier de succesvolle kalfsvleescampagne niet stopt. Eerder spande de sector al twee keer een rechtzaak aan tegen campagnes van Wakker Dier: Rem het virus eet geen kip (over verspreiding van de vogelpest door de pluimveesector) en een campagne over gesjoemel met veevoer (bekendmaking van een geheim gehouden recherche-rapport). Beide keren stelde de rechter Wakker Dier in het gelijk.

Wakker Dier voert campagne tegen blank kalfsvlees. De kalveren worden op een ijzerarm dieet gezet waardoor ze bloedarmoede krijgen. Wakker Dier zend ondermeer radiospotjes uit waarin ze consumenten waarschuwt voor het dierenleed. Een klacht tegen de radiospotjes werd door de Reclame Code Commissie ongegrond verklaard. Zij acht bewezen dat de dieren bloedarmoede hebben en ziek genoemd kunnen worden.