FNV Sport

Steeds meer mensen doen aan sport

Maar steeds vaker is dat buiten de sportvereniging om op eigen houtje. Dat blijkt uit de Rapportage Sport 2003-2008, die staatssecretaris Bussemaker (Sport) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Hardloopevenementen, zoals (halve) marathons en andere stadslopen, zijn mateloos populair. Naast hardlopen zaten ook fitness en voetbal de afgelopen jaren in de lift, zo blijkt uit de uitgebreide studie van het Sociaal en Cultureel Planbureau, het CBS, sportkoepel NOC*NSF en TNO.

Van de bevolking heeft 71 % in 2007 minimaal één keer gesport, tegenover 53 % eind jaren zeventig. In 2003 sportte 61 % minimaal twaalf keer per jaar. Vorig jaar was dat percentage gestegen naar 65 %.
Van de sportende Nederlander is 47 % lid van een vereniging tegen 49 % in 2003. Dat komt vooral door de toename van het aantal individuele sporters, dat bijvoorbeeld aan hardlopen doet.

Toch begroetten veel verenigingen, de voetbalverenigingen vooraop, nieuwe leden. Vooral jongeren tussen de 12 en 19 jaar lopen weer meer warm voor volkssport nummer één, evenals 35-plussers.

De KNVB zag het ledental sinds 2003 met acht % stijgen en blijft de grootste sportbond met ruim 1,1 miljoen leden, voor de tennisbond met 691.000 en de Golf Federatie met 291.000 leden. De golfers hebben de Gymnastiek Unie van de derde plaats verdrongen. De Hockey Bond en de Hippische Sportfederatie zitten net als de KNVB en Golf Federatie behoorlijk in de lift.