Gemeente Hilvarenbeek


Uit de collegebesluitenlijst van 23 december 2008

Inkomensgrens vervoersvoorzieningen
Het college heeft de inkomensgrens voor het gebruik van vervoersvoorzieningen - waaronder regiotaxi - opgetrokken van 1,5 keer naar 1,75 keer de bijstandsnorm.
Hilvarenbeek is één van de gemeenten die er bij de invoering van de Wmo - per 1 januari 2007 - voor kozen een inkomensgrens te gaan hanteren bij de toekenning van vervoersvoorzieningen. Ervaringen die tot nu zijn opgedaan met de inkomensgrens, tonen aan dat deze grens te laag is. De veronderstelling dat mensen met een inkomen dat net hoger is dan 1,5 keer de bijstandsnorm voldoende inkomen hebben om regiotaxi te betalen, blijkt niet juist te zijn.
Via publicaties in de gemeenterubriek en op de website worden de inwoners geïnformeerd over het besluit de inkomensgrens op te trekken. Inwoners voor wie de vervoersvoorziening is beëindigd omdat zij de inkomensgrens overschreden, worden persoonlijk geïnformeerd.

Huisvesting onderwijs
In de loop van het jaar hebben schoolbesturen enkele verzoeken ingediend voor aanpassing of uitbreiding van huisvesting van scholen. Met de vaststelling van het huisvestingsprogramma bepaalt het college welke verzoeken worden ingewilligd.
Op het huisvestingsprogramma voor 2009 staat uitbreiding van basisschool Sint Antonius uit Biest-Houtakker met een multifunctionele ruimte en met kleinere ruimtes die onder meer gebruikt kunnen worden als werkplekken voor docenten en voor leerlingenbegeleiding.

Op het huisvestingsoverzicht dat eveneens is vastgesteld, staan de niet-gehonoreerde aanvragen. Daarop staan enkele aanvragen van Stichting Opmaat voor basisschool De Driehoek. De gevraagde aanpassingen en uitbreidingen zijn afgewezen onder meer omdat de school hiervoor op basis van het huidige leerlingenaantal niet in aanmerking komt.

Voorstel aan de gemeenteraad

Actualiseringsplannen
De commissie Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting (ROV) plaatste eind november dusdanige kanttekeningen bij de
ontwerp-bestemmingsplannen 'Centrum en bebouwingslinten Hilvarenbeek' en 'Kern Diessen' dat het college besloot deze plannen af te voeren van de raadsagenda van 18 december 2008.
Het college legt de aangepaste raadsvoorstellen voor deze twee plannen
- waarin tegemoet wordt gekomen aan de kanttekeningen van de commissie
- in januari voor advies voor aan de commissie ROV en ter vaststelling voor aan de gemeenteraad.