Qurius NV

Succesvolle samenwerking DZB Leiden en Qurius

Enkele jaren geleden verkeerde DZB, een gemeentelijke dienst voor arbeidsontwikkeling in Leiden, in een lastige situatie. Voor het dzb_2 stroomlijnen van de bedrijfsprocessen was het bedrijf aangewezen op het financiële softwarepakket van de gemeente. Maar juist die eigenschappen waar DZB behoefte aan had, ontbraken in dit pakket. Voor DZB reden genoeg om over te gaan op een eigen ERP-systeem. Met hulp van ICT-leverancier Qurius is het hier van gekomen. John Dijns, Manager Productie & Marketing en voorzitter van de ICT-stuurgroep van DZB, is te spreken over de samenwerking met Qurius. "Qurius de structuur om de volledige planning van ons ICT-project waar te maken en biedt tegelijkertijd genoeg flexibiliteit om ons te begeleiden bij vervolgstappen."

Branchegerichte functionaliteit
Dijns,:"Voor het stroomlijnen van onze bedrijfsprocessen hadden wij behoefte aan een ERP(Enterprise Resource Planning)-pakket." Uiteindelijk besloot DZB, in samenspraak met de gemeente, tot aanschaf van een eigen ERP-pakket. In samenwerking met een externe deskundige ontwikkelde DZB een functionele specificatie voor drie werkvelden: logistieke processen, offertes en orderafhandeling. Na een oriëntatietraject bij drie aanbieders, via zogeheten businesscases, kwam Microsoft Dynamics NAV (voorheen Navision) als winnend ERP-pakket uit de bus. Als leverancier werd gekozen voor Qurius.

bzb_1 Goede planningshorizon
Dijns is tevreden over de gestructureerde aanpak van Qurius. "Als eerste werd het projectplan uitgewerkt. Daarna werden simulaties gepresenteerd aan de kerngebruikers van DZB. Stap drie bestond uit de verdere inrichting van het ERP-pakket en tot slot de overgang naar het nieuwe systeem. We hadden kennelijk een goede planningshorizon gesteld, want alle fasen zijn precies volgens plan afgerond," blikt hij terug. Het ERP-pakket is toegespitst op drie afdelingen: montage, metaal en verpakkingen.

Alles onder één noemer
Van het oorspronkelijke plan om de financiële zaken via het gemeentelijke pakket te registreren, is inmiddels afgestapt. "Om de continuïteit van de bedrijfsprocessen te waarborgen, bleek het onpraktisch om het financiële proces los te knippen van de rest," belicht Dijns. "We hebben een nieuw projectplan gemaakt om onze orderportefeuille en voor- en nacalculatie te koppelen aan een eigen financieel systeem. Voor de volledigheid worden ook de overige afdelingen - groen, post, reïntegratie, detacheringen - aan ons ERP-systeem gelinkt. En er is ook een constructie bedacht om via interface onze financiële gegevens over te brengen naar de gemeente, uiteraard weer begeleid door Qurius."