Gemeente Hilvarenbeek


Uit de collegebesluitenlijst van 16 december 2008

Subsidie Bibliotheek Midden Brabant
Het college heeft de jaarstukken 2007 van de Bibliotheek Midden Brabant voor kennisgeving aangenomen; de subsidie voor 2007 die eerder als voorschot werd toegekend is definitief vastgesteld op 261.036,00. Voor 2009 wordt aan de bibliotheek een budgetsubsidie toegekend van 271.054,00.
Voor het UITpunt wordt in 2009 een subsidie toegekend van 10.750,00. In het UITpunt werken bibliotheek, muziekschool, Werckwinckel en Elckerlijc samen onder de naam Cult4all. Het UITpunt - een voorloper van een fysiek UITpunt in het nieuwe cultureel centrum - is dit jaar van start gegaan. Of de subsidie voortgezet zou worden, werd afhankelijk gesteld van de resultaten van een evaluatie. Uit de evaluatie blijkt dat het UITpunt voorziet in een behoefte en een functie heeft voor diverse doelgroepen.

Plan van aanpak WZSW 2009
Het college stemt in met het plan van aanpak voor 2009 voor het project Wonen, Zorg en Service in de Wijk (WZSW). Het project is gestart in 2007 en heeft als doel de toenemende ondersteuningsvraag van ouderen en mensen met een beperking te beantwoorden met inzet van uitkeringsgerechtigden, herintreders en vrijwilligers. De resultaten die tot nu toe behaald zijn, tonen aan dat het WZSW-concept absoluut meerwaarde heeft voor de inwoners van Hilvarenbeek. Zowel het aantal aanvragen als het aantal klanten is de afgelopen periode behoorlijk toegenomen. Daaruit blijkt dat er voldoende draagvlak is voor dienstverlening van WZSW.

Voorstel aan de gemeenteraad

Exploitatievergunningstelsel voor grow- en smartshops Het college stelt de raad voor een exploitatievergunningstelsel in te voeren voor growshops en smartshops en dit op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). De bedoeling hiervan is de groei van deze branche en de daarmee gepaard gaande overlast een halt toe te roepen en de mogelijkheid te creëren een aanvrager te screenen op eventuele banden met criminele netwerken.
Voorgesteld wordt de leges voor een dergelijke exploitatievergunning vast te stellen op 712,00.

Verordening Treasurystatuut gemeente Hilvarenbeek 2009 De raad wordt voorgesteld de Verordening Treasurystatuut gemeente Hilvarenbeek 2009 vast te stellen en het Treasurystatuut uit 2001 in te trekken.

Wijziging verordening leerlingenvervoer
Eerder dit jaar stemde de gemeenteraad in met een initiatiefvoorstel van de fractie Gemeenschapslijst om het drempelbedrag voor leerlingenvervoer af te schaffen met ingang van het schooljaar 2007/2008. Het drempelbedrag blijft gehandhaafd voor situaties waarin leerlingen een beroep doen op de verordening leerlingenvervoer omdat zij om godsdienstige of levensbeschouwelijke redenen onderwijs volgen in een andere gemeente.
Het college stelt de raad voor om de Verordening leerlingenvervoer aan te passen naar aanleiding van het raadsbesluit.

Toeristische visie Hilvarenbeek
In opdracht van de gemeente en in nauw overleg met het Land van de Hilver en VVV Hilvarenbeek is een toeristische visie opgesteld. In deze visie wordt beschreven wat het gewenste ambitieniveau is voor de toeristisch-recreatieve ontwikkeling van de gemeente Hilvarenbeek. Ook bevat de visie zogenaamde toetsingskaders voor kleinschalige toeristisch-recreatieve ontwikkelingen in het buitengebied. De raad wordt voorgesteld de Toeristische Visie Hilvarenbeek (deel I) vast te stellen en de bijbehorende kaders en richtlijnen (deel II) te gebruiken als basis- en discussiedocument voor het (nieuwe) bestemmingsplan Buitengebied.

Landbouwontwikkelingsplannen
Het college stelt de raad voor landbouwontwikkelingsplannen vast te stellen voor de landbouwontwikkelingsgebieden nabij Stille Wille en Molenakkers. Deze plannen vormen de kaders voor ontwikkellocaties voor nieuwe intensieve veehouderijen op bestaande en op nieuwe locaties. Deze kaders gelden ook voor het landschaps-, inrichtings- en uitvoeringsplan en worden doorvertaald in het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied.