Artsen zonder Grenzen


Gaza: gewonden behandeld en nieuwe voorraden aangevoerd

31/12/2008 10:59 -- Ziekenhuizen in de Gazastrook zijn overstroomd met gewonden die binnenkomen in de 4 dagen nadat de luchtaanvallen zijn begonnen. Twee Artsen zonder Grenzen teams verzorgen op dit moment patiënten. Ook is onze eerste vrachtwagen met medicijnen en andere medische voorraden gisteren de Gazastrook binnengereden.

Een 2-koppig team geeft ondersteuning in het Shifa ziekenhuis (het centrale doorverwijsziekenhuis). De arts en verpleegkundige helpen met de triage (pre-selectie) van gewonden en brengen patiënten naar de Artsen zonder Grenzen kliniek in Gaza-Stad om de werkdruk in het ziekenhuis te verlichten. Een tweede team, bestaand uit een arts, 3 verpleegkundigen en een fysiotherapeut, werkt in de kliniek en heeft hier zo'n 12 patiënten behandeld voor hun verwondingen. Nog zo'n 20 anderen zullen morgen behandeld worden.

Een derde team zal vandaag, indien de veiligheidssituatie het toelaat, de kinderkliniek in Beit Lahia (in het noorden van de Gazastrook) heropenen. Hier zullen zij spoedeisende gevallen behandelen en patiënten overnemen van het Kemal Edwan ziekenhuis dat tevens met gewonden overladen wordt.

Een vierde team staat gepland voor onze Khan Yunis kliniek in het zuiden van de Gazastrook. Daar zal het zo spoedig mogelijk, afhankelijk van de veiligheidssituatie, het werk hervatten en patiënten overnemen van het Al Nasser ziekenhuis (in het Khan Yunis gebied) en het Al Najar ziekenhuis (in grensstad Rafah).

Onze vrachtwagen die gisteren de Gazastrook heeft bereikt bevat medische voorraden waarmee onze noodvoorraden kunnen worden aangevuld en waarmee we ziekenhuizen kunnen voorzien van de nodige medicijnen en spullen. Ook bevat de vrachtwagen medische noodhulpkits met genoeg materiaal om honderden (brand)wonden te behandelen, matrassen en logistiek materieel.

Op dit moment kunnen alleen onze lokale medewerkers hulp verlenen in de Gazastrook, maar zodra het mogelijk is, zullen wij onze teams versterken met internationale staf.

Twee behandelcentra voor ebola opgezet in DR Congo -- datum: 31/12