Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam


Terugblik en vooruitblik met deelgemeentevoorzitter

Deelgemeentevoorzitter Gerard Schuiling kijkt met een goed gevoel terug op 2008. In dit artikel blikt hij niet alleen terug op beleid wat is uitgevoerd, maar ook op wat nog gerealiseerd zal worden. Hij doet dit aan de hand van de zeven beleidsprioriteiten en belangrijkste aandachtspunten voor 2009.

Deelgemeentevoorzitter Gerard Schuiling in gesprek met een verkoopster bij de tweejaarlijkse Wijksale aan de Koeweide, een markt voor en door bewoners. Om zoveel mogelijk burgernabij te besturen en gebiedsgericht te werken, staat het dagelijks bestuur van Kralingen-Crooswijk met beide benen in de wijk (Foto: Jan van der Ploeg).

Allereerst heeft de deelgemeente het afgelopen jaar veel aandacht gegeven aan het jongerenbeleid. De samenwerking tussen diverse partijen is aanzienlijk verbeterd en zorgt ervoor dat het Rotterdamse Jongerenjaar (1) ook in Kralingen-Crooswijk een groot succes zal zijn. Het dagelijks bestuur heeft onlangs een keuze gemaakt uit 25 projecten die in 2009 zullen plaatsvinden. Een greep uit de activiteiten: Voorlezen voor het stappen gaan, Jonge luistervinken aan de Plas en het Socrates project.

In het afgelopen jaar heeft de komende herstructurering van Jaffa ook de nodige aandacht gehad. De definitieve vaststelling van het Masterplan voor Jaffa (2) samen met woningcorporatie Woonstad zal in 2009 plaatsvinden. Daarom is dit ook één van de zeven beleidsprioriteiten voor het nieuwe jaar.

In 2008 is ook veel aandacht geweest voor de maatschappelijke opvang (3). De deelgemeentevoorzitter is blij dat op een goede manier bij de bewoners draagvlak is gecreëerd voor de locatie Bosland. In het nieuwe jaar is maatschappelijke opvang ook een speerpunt van het deelgemeentebeleid. Voor de opvang van geregistreerde dak- en thuislozen wordt in 2009 een tweede locatie in Kralingen-Crooswijk gerealiseerd.

De werkzaamheden ter verbetering van de buitenruimte (4) krijgen in het nieuwe jaar ook een vervolg. We zijn al een aantal jaren bezig met deze inhaalslag. We scoren goed op Schoon en Heel, maar kampen in een beperkt aantal wijken nog wel met zwerfvuil, aldus Gerard Schuiling. Over het algemeen is hij tamelijk tevreden over wat er tot nu toe is bereikt.

Helemaal tevreden is hij over de dienstverlening van de Stadswinkel (5). Dat is gewaardeerd op 8,2. Maar om ervoor te zorgen dat de dienstverlening ook in 2009 op een goed niveau blijft, is dit toch één van de zeven beleidsprioriteiten voor het komende jaar.

Hoewel de voortgang van Nieuw Crooswijk geen nieuwe beleidsprioriteit is, blijft het wel hoog op het lijstje van aandachtspunten staan. Het dagelijks bestuur heeft met de Stad en de OCNC afspraken gemaakt om ervoor te zorgen dat de nieuwbouw niet te veel stagneert: Wie A zegt, moet ook B zeggen, want dit heeft gevolgen voor veel mensen en voor de leefbaarheid in de wijk, aldus de deelgemeentevoorzitter.

Ook wordt in het nieuwe jaar nog steeds veel aandacht besteed aan het veiligheidsbeleid. In het jaarlijks gemeentelijk veiligheidsonderzoek, beter bekend als de veiligheidsindex, scoort Kralingen-Crooswijk steeds beter. We kennen geen bedreigde wijken meer, alleen nog drie veilige wijken en vier aandachtswijken. Ik zou in 2010 graag willen dat heel Kralingen-Crooswijk als veilige deelgemeente te boek staat, vertelt Gerard Schuiling.

Op het gebied van huisvesting is het beleid van het dagelijks bestuur op de lange termijn gericht op een gemengde opbouw van de bevolking. In 2009 zal echter prioriteit bij de ouderenhuisvesting worden gelegd. Hoewel de deelgemeente verjongt, mag de aandacht voor de oudere inwoners niet verslappen. Daarom wordt de uitbreiding van de woonzorgzones (6), waarbij zij zo lang mogelijk zelfstandig in hun wijk blijven wonen, komend jaar verder opgepakt.

De laatste maar zeker niet de minste beleidsprioriteit voor het komende jaar is de aanpak van de Vogelaarwijken (7). Met de WWI gelden wordt in 2009 een start gemaakt met de upgrading van de Rotte en het realiseren van een Buurtactiveringscentrum, gericht op ontmoeting, inburgering en maatschappelijk perspectief voor de bewoners. Daarnaast neemt het dagelijks bestuur binnenkort een beslissing over bewonersinitiatieven. Het is heel belangrijk dat bewoners samen proberen de sociale cohesie in hun wijken te verbeteren. De deelgemeente helpt hen graag daarbij, aldus de deelgemeentevoorzitter.

Tot slot spreekt Gerard Schuiling namens het dagelijks bestuur zijn waardering uit voor de voortvarendheid waarmee het gebiedsgericht werken vorm wordt gegeven. Kralingen-Crooswijk is één van de eerste deelgemeenten die het voor elkaar heeft gekregen dat de wijkvisies en wijkactieprogramma´s ruim voor 2010 zijn opgesteld: We zijn nu bezig met het perfectioneren en het leveren van maatwerk op het gebied van participatie en communicatie om draagvlak te creëren bij bewoners en ondernemers.