Gemeente Utrecht

Campagne 'Discriminatie? ffmelden!' stadsbreed van start

Discriminatie? SMS 'ffmelden' naar 4422 of bel 0900 - 2 354 354.

Vanaf 31 december worden Utrechters opgeroepen om discriminatie te melden. Die dag start de gemeente Utrecht samen met de politie, Art. 1 Midden Nederland en het Panel Deurbeleid de campagne 'Discriminatie? ff melden!' Discriminatie op basis van ras, afkomst, beperking of seksuele voorkeur kan iedereen treffen. De rappers Jiggy Djé, Turk en C-mon hebben speciaal voor de campagne een nummer geschreven. Dat laten ze horen tijdens de officiële aftrap op 3 januari om 12.00 uur op de stadhuisbrug.

Uit onderzoek blijkt dat Utrechters onvoldoende weten waar zij terecht kunnen als zij worden gediscrimineerd of ongelijk worden behandeld. Met indringende beelden en teksten vestigt de campagne aandacht op herkenbare situaties en worden Utrechters opgeroepen vooral te melden. Melden is zinvol, omdat door de registratie van meldingen risicovolle plaatsen, bedrijven of personen in kaart worden gebracht en actie kan worden ondernomen.

Melden helpt
De meldingscampagne is onderdeel van het programma Diversiteit en Integratie van de gemeente Utrecht, dat onder andere tot doel heeft tolerantie in de Domstad te vergroten en discriminatie te bestrijden. Wethouder Cees van Eijk heeft de aanpak van discriminatie hoog op zijn agenda staan: "We weten dat het huidige aantal meldingen slechts het topje van de ijsberg is. Sommigen weten niet hoe zij moeten melden, anderen doen het niet uit schaamte of angst. Terwijl melden juist zo belangrijk is. Discriminatie in Utrecht is onaanvaardbaar."

Afhandeling
Meldingen komen binnen bij Art. 1 Midden Nederland (voorheen het Bureau Discriminatiezaken Utrecht), de politie of Panel Deurbeleid (onterechte weigering bij horecagelegenheden). Alle meldingen worden geregistreerd door Art. 1 Midden Nederland. Zij helpen en bemiddelen bij discriminatieklachten. Meestal in samenspraak met beide partijen en in sommige gevallen door vervolgstappen, zoals een procedure bij de Commissie Gelijke Behandeling of aangifte bij de politie.

Melden doe je zó
Wie vindt dat hij of zij wordt gediscrimineerd, kan dit op verschillende manieren melden: Door een SMS 'ffmelden' te sturen naar 4422, door te bellen naar 0900 - 2 354 354 of op internet te surfen naar www.ffmelden.nl.