Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2008Z10355 / 2080908750

Vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Van Bijsterveldt-Vliegenthart, over de mislukte aanpak van schooluitval. (Ingezonden 30 december 2008)


1
Wat is uw oordeel over de publicatie van het Centraal Planbureau (CPB), waaruit blijkt dat de aanpak tegen schooluitval met behulp van regionale convenanten nauwelijks tot resultaat heeft geleid? 1)


2
Is het waar dat de daling van de schooluitval in de regio's met een convenant niet verschilt van de regio's zonder convenant en dat de daling die er was, niets te maken heeft met het beleid? Zo nee, met wat voor cijfers kunt u de conclusies van het CPB bestrijden? 2)


3
Bent u bereid te erkennen dat de convenanten tegen schooluitval hebben gefaald? Zo nee, hoe verklaart u dat er geen verschil is met de regio's waar geen beleid werd gevoerd?


4
Hoe gaat u de uitgaven van 16 miljoen euro - 2000 euro per schooluitvaller minder - voor deze aanpak nog verantwoorden?


5
Bent u vanwege de schokkende conclusies van het CPB bereid om de nieuwe afspraken - convenanten voor alle regio's voor vier jaar met een budget tot 117 miljoen euro - te heroverwegen? Zo nee, waarom neemt u het aanzienlijke risico dat dit bedrag straks evenmin fatsoenlijk valt te verantwoorden?


6
Deelt u de mening dat de studie van het CPB aanleiding geeft om het beleid tegen schooluitval te heroverwegen? Zo nee, waarom gaat u voorbij aan de harde conclusies van het CPB? Zo ja, wanneer komt u met voorstellen?

7
Bent u bereid onderzoek te doen naar een aanpak tegen schooluitval die wél werkt? Wilt u daarbij klassenverkleining en het niveau van de leerkracht betrekken? Zo nee, waarom niet?


1) CPB, 18 december 2008, document 177, "Did the 2006 convenants reduce school dropout in the Netherlands"?

2) de Volkskrant, 23 december 2008