Leger des Heils

Leger des Heils: Beleid dak- en thuislozen blijkt ook bij extreme kou effectief.

12/31/2008
De extra bedden voor daklozen die tijdens het strenge winterweer van afgelopen dagen door het Leger des Heils zijn ingezet, blijken voldoende opvang te bieden. Hiermee constateert het Leger des Heils wederom dat het beleid van overheid en hulpinstanties, dat in 2006 is ingegaan, effectief is.

Over de opvang van daklozen bij extreme kou zijn goede afspraken gemaakt tussen de gemeentes en hulpinstanties zoals het Leger des Heils. Naar behoefte worden extra opvangplekken gecreëerd. Daarnaast zijn de normaal geldende regels die gemeentes stellen, zoals het pasjessysteem en een eigen bijdrage, tijdens deze periode van kou buiten werking gesteld. Veldwerkers van het Leger des Heils doen hun uiterste best om notoire buitenslapers te bewegen alsnog naar binnen te gaan.

"Bij deze kou is het onverantwoord om buiten te slapen", zegt luitenant-kolonel Ine Voorham, directeur van de stichting Leger des Heils Welzijns- en Gezondheidszorg. "We zijn blij verrast dat onze werkwijze - snel opsporen en een plek bieden - bij zowel 35 graden als bij min tien blijkt te werken. Hierdoor voorkomen we zo veel mogelijk dat mensen in het daklozencircuit terechtkomen".

Begin 2006 is het Plan van Aanpak Maatschappelijke Opvang G4 (vier grote steden) in werking getreden. Inmiddels is dit uitgerold naar de G27. Dit plan heeft als doel om het aantal dak- en thuislozen drastisch terug te dringen onder andere door te voorkomen dat mensen dakloos worden (preventie). Door dit beleid is de hulpverlening niet alleen intensiever geworden maar is ook het Leger des Heils steeds beter in staat mensen eerder te bereiken waardoor de instroom naar opvangcentra wordt teruggedrongen.

Afgelopen zomer meldde het Leger al dat het aantal dak- en thuislozen dat en beroep deed op de opvang van het Leger des Heils was afgenomen van 21.094 cliënten in 2003 naar 14.083 in 2007.

Het Leger des Heils voorziet in een kwart van het aantal voorzieningen voor dak- en thuislozen in Nederland. Een deel van de dak- en thuislozen meldt zich bij meer dan één voorziening. Het totaal aantal dak- en thuislozen in Nederland wordt op basis hiervan door het Leger des Heils nu geschat op ongeveer 42.000. In 2003 waren dat er nog bijna 65.000.