Ministerie van Defensie

Afghanen nemen nieuwe brug in gebruik

31 december 2008, 18.36 uur

In de buurt van Deh Rawod is dinsdag 30 december een brug over de Helmandrivier op feestelijk wijze geopend. De nieuwe oversteek is van grote betekenis voor het westelijk gebied van de Afghaanse provincie Uruzgan. De zogeheten Chutu Bridge biedt de regio kansen op het gebied van veiligheid en economische groei. Dat zeggen de commandant en de civiele vertegenwoordiger Task Force Uruzgan, kolonel Kees Matthijssen en de heer Peter Mollema.

De opening is vooral een Afghaanse aangelegenheid, benadrukt kolonel Matthijssen : "Deze brug is niet alleen erg belangrijk voor de bevolking, maar ook voor de veiligheidssituatie in het gebied. Het geeft de Afghaanse veiligheidsdiensten en coalitiepartners de mogelijkheid de Helmand over te steken, ook in tijden van hoog water." De heer Mollema wijst in dat kader op een ander punt: "Het is ook belangrijk voor de economische ontwikkeling van het gebied. Mensen van beide zijden van de rivier kunnen nu het hele jaar door hun goederen naar de markt brengen, waar dit voorheen onmogelijk was als het water hoog stond."

Feest

Driehonderd burgers vierden de feestelijke plechtigheid van de opening mee, welke werd verricht door de Afghaanse autoriteiten. Afghaanse veiligheidsdiensten zorgden voor de veiligheid. De aanwezigheid van Commandant ISAF, generaal David McKiernan, en Plaatsvervangend Commandant Stabiliteit, schout-bij-nacht Matthieu Borsboom, onderstreepte het belang dat vanuit de coalitiepartners van Afghanistan aan de brug wordt gehecht.

Nederlandse hulp

De brug is gebouwd door lokale aannemers. Amerika financierde het geheel en leverde, net als de Australische Mentoring Reconstruction Task Force, ondersteuning en expertise. Nederlandse logistieke eenheden vervoerden de brugdelen vanaf Deh Rawod naar de locatie van de brug.