15-12-2008

Gemeente Buren


Samen verantwoordelijk voor een fijn Oud en Nieuw

Oud en Nieuw, een feest voor jong en oud. Tenminste zo hoort het te zijn. Helaas ervaren we steeds meer dat de viering van Oud en Nieuw als excuus wordt gebruikt om vernielingen aan te richten en geweld te gebruiken. Ook vorig jaar was het in veel plaatsen in Nederland weer flink raak tijdens de nieuwjaarsnacht. Uit de hand gelopen vreugdevuren, ingegooide ruiten, vernielde speelpleintjes, opgeblazen prullenbakken, autos die in de brand worden gestoken en openlijke geweldpleging.

Dit toenemende geweld in onze samenleving is voor ons een punt van zorg. De maatschappelijke schade die hierdoor ontstaat is veel te groot. Ieder jaar tijdens de jaarwisseling worden gemeentes geconfronteerd met grote schadeposten veroorzaakt door zogenaamde feestvierders. Schade die over het algemeen niet op de daders verhaald kan worden en dus betaald moet worden met gemeenschapsgeld. En die bedragen liegen er niet om. Beschadigingen aan het wegdek, vernielde bushokjes of kapotte brievenbussen kosten al gauw duizenden euro's. En dan hebben we het nog niet eens over alle maatregelen die vooraf getroffen worden om de nieuwjaarsnacht rustig te laten verlopen.

Maar nog erger is het feit dat hulpverleners lastig worden gevallen bij het uitoefenen van hun werk. Hoe zou u het vinden als uw broer, vader of buurman gewond raakt bij het uitoefenen van zijn functie? En hoe voelt u zich als uw kind niet de juiste zorg krijgt omdat omstanders roet in het eten gooien? Wij vinden dat hulpverleners te allen tijde hun werk moeten kunnen doen. Wij roepen dan ook iedereen op om van Oud en Nieuw een feest te maken en geen veldslag.

Wij doen een beroep op alle ouders in onze regio om hun verantwoordelijkheid te nemen voor het gedrag van hun kinderen. Laten we samen zorgen voor een gezellig oudejaarsfeest!

De burgemeesters van het district De Waarden:
Buren: dhr. drs. K.C. Tammes
Culemborg: dhr. R. van Schelven
Geldermalsen: dhr. mr. S.W. van Schaijck
Lingewaal: mevr. L.H.M. van Ruijven-van Leeuwen
Maasdriel: mevr. A.H. Boerma-van Doorne
Neder-Betuwe: dhr. ir. C.M. Veerhoek
Neerijnen: mevr. L.A.G.M. de Zeeuw-Lases
Tiel: dhr. drs. S.P.M. de Vreeze
Zaltbommel: dhr. A. van den Bosch