Gemeente Grootegast




Carbidschieten

Tijdens de komende jaarwisseling zal in onze gemeente weer op diverse plaatsen het traditionele carbidschieten plaatsvinden. Omdat carbidschieten niet zonder risicoâs is, en in sommige situaties overlast kan veroorzaken, zijn in de Algemene Plaatselijke Verordening regels opgesteld voor carbidschieten. Uitgangspunt van de regelgeving is dat carbidschieten, net als het afschieten van vuurwerk, alleen mag plaatsvinden op oudejaarsdag.

Wilt u op oudejaarsdag gaan carbidschieten, vraag dan vooraf om toestemming. U kunt de toestemming nog tot en met 30 december persoonlijk aanvragen op het gemeentehuis, bij de Balie van de Afdeling Ruimte. De Balie is in de periode tot eind december beperkt geopend (zie de mededeling over sluiting van het gemeentehuis in deze voorlichtingsrubriek).

Bij uw aanvraag zijn de volgende gegevens nodig: uw naam, adresgegevens

- het telefoonnummer waarop u overdag bereikbaar bent een duidelijke aanduiding waar u wilt carbidschieten (b.v. door middel van een kaartje met daarop straat en huisnummer en/of kadastrale gegevens)

- als u niet de eigenaar bent van het terrein: een schriftelijke toestemming van de eigenaar
het aantal melkbussen dat u wilt gebruiken
het aantal mensen dat gaat carbidschieten

- hoe lang u wilt carbidschieten (begin- en eindtijd) hoeveel publiek u verwacht

Als uitgangspunt voor het verlenen van toestemming geldt een afstand van 100 meter. Dit betekent dat er minimaal 100 meter afstand moet zijn tussen de carbidbussen en gebouwen (woningen, veestallen, etc). Deze 100 meter geldt niet voor de gebouwen die bewoond of gebruikt worden door de persoon die de toestemming aanvraagt. Daarnaast moet er een vrijschootsveld zijn van minimaal 75 meter. Binnen die 75 meter mogen geen wegen, paden en erven liggen.

De gemeente zal op de gemeentelijke website publiceren voor welke locaties toestemming is verleend voor carbidschieten.

In een aantal situaties is het niet nodig om vooraf toestemming te krijgen, maar gelden algemene regels. Dit geldt bijvoorbeeld voor carbidschieten met kleine busjes (tot maximaal 1 liter) en voor carbidschieten bij de eigen woning met maximaal 4 mensen zonder publiek en niet meer dan twee melkbussen. In dat laatste geval moet de woning buiten de bebouwde kom liggen en gelden dezelfde afstandseisen als hierboven zijn vermeld. Als u hierover meer informatie wilt hebben kunt u contact opnemen met de gemeente.

De politie zal controleren op de naleving van de voorschriften voor carbidschieten en kan bij overtreding verbaliserend optreden.